ГЕРБ пак губи София

Партията на Борисов вдига процента, но остава далеч зад ПП-ДБ

Политика
20:58 - 27 Октомври 2024
7496
ГЕРБ пак губи София

Както и на предните предсрочни избори за парламент през юни партията на Бойко Борисов не успява да спечели София. По традиция партията на Борисов се представя най-добре в областните и в малките градове. Това показват данните от екзитполовете на "Алфа рисърч" от гласуването за парламент.

В София за ГЕРБ са гласували 24% от избирателите. За сравнение през юни резултатът на тази партия в най-големия град в страната е бил по-лош - 22%.
При основния конкурент на формацията на Борисов - "Продължаваме промяната - Демократична България" е налице обратното - леко влошаване на резултата. През юни за коалицията бяха гласували 32%, сега тя събира 31%, сочат данните на социолозите след допитване до гласувалите на изхода на изборните секции.

За сметка на това в малките населени места коалицията се представя по-зле от ГЕРБ. Очаквано в селата за нея са гласували едва 5% от жителите докато ГЕРБ там събира повече от една четвърт от вота. Партията на Борисов най-добре се представя в малките градове.

Също очаквано в селата силни резултати имат двете формации, на които са разцепи ДПС. Коалицията около Пеевски печели 17% от селския вот, а тази около Доган - 24%.