ГЕРБ пита къде ще настаним украинците през лятото

Общество
13:50 - 19 Април 2022
1850
ГЕРБ пита къде ще настаним украинците през лятото

В сряда ще бъде внесено парламентарно питане къде ще бъдат настанени украинските бежанци, които трябва да освободят хотелите до края на май, каза днес във Варна депутатът от ГЕРБ Славена Точева.

Според нея управляващите не дават категорична информация как ще се процедира и по Великден, когато традиционно в базите край морето отсядат чуждестранни гости, основно от Румъния. Като сериозен проблем Точева посочи и факта, че хотелиерите, приели бежанци, все още не са получили парите си от държавата, пише БТА.

„Продължаваме Промяната“ постави във фризера развитието на общините, всички национални програми са замразени, каза още Точева. Тя посочи, че кметствата все още не са получили никакви средства, полагащи им се като компенсация за скъпия ток.

„Единственото, което има положителен прираст в момента, са заплатите в Министерския съвет, като увеличението е със 167 процента; ръстът на средствата за общините в бюджета е с 1,6 на сто“, каза Точева.

Депутатът от ГЕРБ допълни, че никой няма яснота за какво се харчат парите от заема, който тегли правителството. По думите на Точева управляващите не дават никаква конкретна информация по този въпрос. Тя каза, че не е ясно какъв е вече размерът на фискалния резерв и къде са парите, заделени за автомагистрала "Хемус".