ГЕРБ: Радев определи Заков за военен министър

Екатерина Захариева убедена, че Тагарев е сменен, защото бил неудобен за "Дондуков" 2

Политика
12:15 - 01 Март 2022
2149
ГЕРБ: Радев определи Заков за военен министър

Кандидатурата на проф. Тодор Тагарев за нов военен министър след искането Стефан Янев да си тръгне от поста е била неприемлива не за някого другиго, а лично за президента Румен Радев. Затова се е наложила и смяната на номинацията му с тази на постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков, разкри бившият външен министър Екатерина Захариева. Депутатката от ГЕРБ заяви, че съчувствала на проф. Тагарев, защото е бил използван в тази тежка ситуация.

"А по отношение на г-н Заков - който очевидно е приемливата кандидатура за Радев и БСП, му пожелавам и се питам, с цената на какво е такава приемлива кандидатура?! Нямам съмнение в неговата геополитическа ориентация", взриви Захариева пленарната зала. 

Но рокадата, по думите й, будела няколко въпроса - дали изобщо Петков разполага с коалиционно споразумение? "Докога Радев ще определя министрите ви? Вярно е, че той ви създаде, но и смените в кабинета ще съгласувате с него?", пита тя. 

И призова Петков да се въздържа от неправилна реторика по отношение на евакуацията на българите от Украйна, която премиерът нарече "изнасяне на българите". "Надявам се никого да не изнасяме от там", възмути се Захариева.