ГЕРБ се захвана с минералните ни извори

Е-карта на целебната вода искат от партията, за да се използва пълноценно

Новини
12:34 - 17 Януари 2023
2235
ГЕРБ се захвана с минералните ни извори

Правилно и в полза на цялото общество да се използва ресурса на минералните води, с който България разполага, за да сме по-здрави и страната да е по-добра туристическа дестинация. Тази тема постави за обсъждане Росица Кирова от ГЕРБ по време на дискусия в НС, която събра експерти и посланици. Според нея е важно да се чуе опитът на чуждите държави как те използват този ресурс.

Минералните извори трябва да бъдат разработени и имат своето място в икономиката на България, каза Кирова. Над 240 находища на минерална вода имаме в страната. Техните ресурси са оценени на 5600 литра в секунда и между 20 и 100 градуса. Това е съществен ресурс, категорична бе тя. Освен привличането на туристи от чужбина, тази е-карта може да доведе до популяризирането на страната ни като балнеотуристическа дестинация. Това може да доведе до развитие и на слаборазвитите региони. Затова според Росица Кирова трябва да се постави фокус върху геотермалните ресурси на страната ни.

Живителната сила на водата е възпявана неведнъж в народното творчество, каза още народният представител. Безценна е силата на водата, минералните ни води наистина могат да правят чудеса, подчерта Росица Кирова.

Развитието на този ресурс трябва да стане с помощта на държавата, по думите й, както и да се привличат инвеститори, защото общините изнемогват. Създаване на електронна карта на минералните извори, като на база на нея да се създаде държавна стратегия за развитие на минералните води.

Цветелина Лукарска, от национална камара на минералните води, изтъкна, че България е домът на извиращата вода. В същото време това не се използва в пълния си потенциал. Вече се работи по изработването на 3D карта на минералните извори, стана ясно от коментара й. Всяка капчица минерална вода носи история, смята Лукарска.