ГЕРБ връща преференциите на вота

Управляващите започват процедура по избора на нова ЦИК, въпреки досегашния си отказ

У нас
15:14 - 18 Февруари 2019
2265
ГЕРБ връща преференциите на вота

Броени дни след окончателното приемане на инициираните от управляващите поправки в изборното законодателство ГЕРБ се отказа от промените в правилата за преференциалното гласуване и от намерението си да оставят сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) да проведе изборите за евродепутати въпреки изтичащия ѝ мандат, пише „Дневник”.

„ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. избиратели”. Това обяви депутатът от партията Георги Марков след заседание на ръководството на партията, свикано спешно по-рано днес от лидера Бойко Борисов. Той оповести и решението на ГЕРБ да започне процедура за избор на нова ЦИК, въпреки че досега упорито партията отказваше да се стига до смяна на комисията.

От думите на Марков се разбра и че вероятно няма да има и машинно гласуване, каквото бе въведено с поправките в кодекса по желание на ДПС. „Вървим към Европа, не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никакво в Европа. А държавният глава каза, че ако няма машинно гласуване, щял да бъде опорочен вота”, обясни Марков. Всъщност машинно гласуване има в Белгия, а електронно в Естония. Миналата седмица беше променен Изборния кодекс, според който машинно гласуване трябваше да има във всички секции на европейските избори през май.

Заседанието на партийното ръководство се състоя в отсъствието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ръководеше гласуването в парламента, а днес е в Косово. Бойко Борисов обясни приемането на текстовете, с които бяха повишени праговете за зачитане на преференциите, с необходимостта да се осигури подкрепа на ДПС за работа на парламента при липсата на достатъчно гласове от коалиционния партньор в управляващата коалиция – „Обединени патриоти”. Допълни, че сега вариантът за нови поправки ще е или след вето на президента, или с нови текстове, внесени от депутати от ГЕРБ.

„Що се касае за преференциите – за промените в тях пак не беше обяснено правилно. Не е отпаднала преференцията просто е вдигнат прагът. Само че и това не беше казано както трябва. Затова и с ветото на президента, което ще наложи - ако наложи такова, да се съобразим с него в тази си част. Или ако няма вето, спешно да се върнат нещата от депутатите така, както бяха досега. Виждате как БСП съумяват с една лъжа да манипулират общественото мнение. Издебват ме, когато съм в чужбина и се създава такова напрежение”, ядоса се премиерът.

Според направените миналата седмица промени преференциите се броят, само ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото избирателната квота, което реално обезсмисля преференциалното гласуване. Избирателната квота се получава, когато броят на гласувалите се раздели на броя на избирателите пуснали бюлетини. Това са необходимите гласове за вкарването на един депутат. Досега за парламентарни и местни избори бяха необходими около 7% от гласувалите за партийна листа да са гласували преференциално за един депутат или общински съветник. За европейски избори новата квота е 7% от действителните гласове за самата листа, което на практика са гласовете за избиране на един депутат.

Борисов защити заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов, като каза, че е постъпил правилно. Премиерът анонсира, че е поканил „Обединени патриоти” на среща утре, 19 февруари, защото „ако сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа”. Министър-председателят изрично подчерта, че Цветанов постъпил правилно, но сега се налагало да се коригират решенията.

Промените в изборните правила бяха приети окончателно на среднощно заседание миналата седмица, като ГЕРБ подкрепи ДПС и обезсмисли преференцията при избор на депутати, евродепутати и общински съветници. Промените бяха критикувани от БСП, ВМРО, извънпарламентарни партии и анализатори и предизвикаха протести. Имаше призиви за вето.

В петък от Мюнхен Борисов обяви, че не се бърка на парламентарната група на ГЕРБ, която решава въпросите с Изборния кодекс. В събота заместникът му Цветан Цветанов пък добави, че е подкрепил обезсмислянето на преференцията, за да няма политическа криза. Той каза, че е лично негово решението депутатите от партията да подкрепят предложението на ДПС.

В неделя БСП обяви, че депутатите ѝ няма да участват в заседанията на парламента, докато приетите промени не бъдат отменени. Социалистите искат да бъде сменен и съставът на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича през март.