Непознатият живот на Ралица Василева

Журналистката пристигнала в САЩ с 26 долара в джоба

Легенди
17:06 - 14 Февруари 2019
31882
Непознатият живот на Ралица Василева

Синеоката новинарка Ралица Василева е може би най-известната българка в САЩ. Тя винаги е била словоохотлива за журналистическата си кариера и обществените си ангажименти. За личния си живот обаче предпочита да не говори. Най-вече избягва да коментира ранния си брак с виден софийски тарикат, оформил младите й години.

Първият съпруг на Василева е ексцентричнен двуметров дългуч на име Юлиян. Високият мъж с прякор Джуслика днес обитава скромна панелка в столичния квартал „Мусагеница”. Наследникът им Александър е на 34 години и си има приятелка американка, с която живее.

Ралица и Юлиян се залюбили по времето, когато той завършвал строителния техникум „Христо Ботев”. Бъдещата телевизионна звезда тъкмо се била върнала от Англия, където баща й – виден дипломат от соца, бил на работа. Ралица и Юлиян били пълна противоположност. Тя била тиха, скромна и ученолюбива, а той – заклет купонджия. И до днес присъствали на шумните партита, на които запивал Юлиян разказват как Джуслика обичал да ходи без гащи.

Щом се почерпел, в разгара на веселбата, той събувал панталоните си и стряскал присъстващите дами. Коронният му номер бил да си топи члена в чашата, след което да го тръска пред слисаните девойки.


Новината за сватбата на Ралица хвърлила в ужас родителите й. Малко след като казала "да" на ексцентричния Юлиян, Василева родила сина си Александър. Младото семейство живеело в общежитие за железничари, тъй като Юлиян се трудел в системата на БДЖ. Бракът на Ралица приключил също толкова изненадващо, както и започнал. Щом Василева започнала да прави кариера в националната телевизия, тя натирила безперспективния си мъж. Преди десетина години журналистката се залюбила с адвокат по патентно право. Двамата се запознали покрай общи приятели. Василева дори довела американеца Робърт у нас, за да го запознае с роднините си, но връзката им се разпадна. Сърцето на Ралица било свободно, а журналистката е убедена, че още не е срещнала голямата си любов.


Преди да заработи в Си Ен Ен, Василева бе водеща на „По света и у нас”. Работеше в един екип с Нери Терзиева и Асен Агов. Преди да я назначат в БНТ тя изкарвала заплатата си в БНР.


„В радиото вземах интервюта, пишех сценарии за някои по-елементарни предавания и бях доволна. Там именно разбрах, че журналистиката ми се удава”, споделя за дебюта си в попрището водещата. Първия си репортаж за Си Ен Ен Ралица направила в БНТ. Тогава американският информационен канал излъчвал всяка седмица по един материал за България. Василева била натоварена с изготвянето на кореспонденциите заради перфектния си английски. До преди няколко години Ралица постоянно присъстваше в ефира на Си Ен Ен. След това постепенно тя започна да се вясва на екран от дъжд на вятър и то само за кратки емисии. Накрая дойде и най-неприятното за нея – известието от шефовете, че договорът й няма да бъде подновен. Така след 23 години в най-популярния новинарски канал журналистката изведнъж трябваше да започва от начало.


В Си Ен Ен Ралица попаднала в края на септември 1990-та г. В Щатите тя първо изкарала няколкомесечна специализация, за да овладее езика на Шекспир. Година по-късно Ралица била назначена на щат в създадената от Тед Търнар телевизия. „В началото ми беше адски трудно. Отидох сама с дете на 7 години и с 26 долара в джоба. Но знаех, че Си Ен Ен е сериозна компания и не става дума за авантюра”, разказва Василева.

Най-големият й кошмар бил, когато по време на емисия да забравяла думата на английски и я казвала на български. „Не знаех как да карам кола. Често закъснявах да взема сина ми след работа. Понякога казвам, че все едно отидох на Марс. Това беше експеримент а мен”, признава новинарката.