Герджиков: Даже и Иисус да бяха предложили ГЕРБ, пак нямаше да бъде избран

Топ
14:31 - 19 Юни 2024
3156
Герджиков: Даже и Иисус да бяха предложили ГЕРБ, пак нямаше да бъде избран

Традициите в една парламентарна република повеляват водещата политическа сила да предложи председател на парламента и той да бъде избран. Те обаче бяха нарушени. Изисква се повече политическа мъдрост, другото е инфантилизъм".

Така проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС и бивш служебен премиер, коментира неуспешния опит за избор на Рая Назарян пред БНР.

"Причината не е в личните ѝ качества. Който и да беше предложен от ГЕРБ, дори Иисус Христос, пак нямаше да бъде избран. Такава е конфигурацията в парламента.

Очаквах, че ще има провал при избора. Това не говори добре за нашата политическа класа. Ако мислят за България, тези въпроси трябва да се решават рутинно".

Водещата политическа сила - ГЕРБ, вече започна и преговорите за съставяне на правителство. На поканата ѝ обаче се отзоваха само две партии – ДПС и ИТН.

"Не изключвам наесен пак да сме на избори.

Има нужда от нещо по-различно", посочи проф. Герджиков и обясни, че визира създаването на президенска партия.

"От известно време се говори за очакванията да бъде създадена и да съживи нашия политически живот".

Той коментира вероятността ИТН да вземе решение за участие в съвместно управление с ГЕРБ и ДПС. "Ако проявят политически разум. Притеснявам се обаче, че животът на това управление ще е кратък". Проф. Герджиков обясни, че "ДПС е най-сериозната и стабилна политическа партия в България".

Смятам, че президентът има натрупан политически опит и ще направи небоходимото - да даде максимална възможност на партиите да намерят общ език, посочи още той. "Ролята му няма да е никак малка. През годините той доказа, че действа адекватно".

Ще ми се да има правителство, но не съм убеден, прогнозира бившият председател на НС.

"Ако не се стигне до никакво решение, това ще бъде изстинка политическа катастрофа".