Германия: Ако газът трябва да се разпределя, консумацията за индустрията ще бъде намалена първа

Свят
21:06 - 02 Юли 2022
2573
Германия: Ако газът трябва да се разпределя, консумацията за индустрията ще бъде намалена първа

Германският енергиен регулатор обяви приоритетни области, които ще имат гарантиран достъп до снабдяване с газ, ако тази зима в страната има сериозен недостиг синьо гориво.

В интервю за медийната група "Функе" ръководителят на регулатора Клаус Мюлер каза, че не всеки бизнес може да бъде определен като "системно важен" и даде пример с продуктите и услугите, свързани с развлекателната индустрия.

Макар че, по думите му, домакинствата са основен приоритет, той не изключи възможността да се стигне до спиране на газа за тях.

Клаус Мюлер каза, че ако синьото гориво трябва да се разпределя, консумацията на индустрията трябва да бъде намалена първа.

Предприятията ще бъдат класифицирани според търговското, икономическото и социалното влияние, което спирането на газа може да окаже.

Въпреки че в момента Германия не страда от недостиг на електричество, петрол или газ, Клаус Мюлер заяви, че домакинствата могат да съсредоточат усилията си към спестяване на енергия и намаляване на потреблението на синьо гориво.

Рязкото свиване на доставките на руски газ през газопровода "Северен поток 1", които Москва обясни с технически проблеми заради санкциите, накараха германските власти да започнат спешна подготовка за зимата.

Клаус Мюлер посочи, че дори руската страна да прекрати подаването на синьо гориво напълно, Германия ще разчита на доставки от Норвегия и Нидерландия, както и на втечнен газ.