Германия е свалила 10 неонацисти от самолет за България

Крайнодесните искали да се включат в Луковмарш

Общество
18:38 - 21 Февруари 2020
3678
Германия е свалила 10 неонацисти от самолет за България

Германия е спряла 10 неонацисти на летището в Дортмунд, които са искали да пътуват до София, за да се включат в “Луковмарш” в събота, съобщи полицията на провинция Северен Рейн-Вестфалия в официалния си профил в туитър. В България пък новината бе съобщена от депутата от ДПС Джейхан Ибрямов по време на парламентарния контрол днес.

По информация на германската медия Ruhr Nachrichten първоначално органите на реда не са допуснали до борда на самолета група от 22 пътници за полета от Дортмунд до София в петък сутринта. След проверка на документи и разпити на 9 мъже и една жена им е било забранено да излетят към България. Полицията е събрала документите им и ще си ги получат обратно чак в понеделник, за да е сигурно, че няма да се опитат отново да напуснат Германия и да се включат в “Луковмарш”.

Акцията на полицията за спиране на неонацистите да пътуват до София е планирана седмица по-рано, обясни говорител на органите на реда в Северен Рейн-Вестфалия. Законът позволява полицията да спре от полет или участие в мероприятия хора, които застрашават репутацията на Германия.

“Колко вече са отлетели и колко бихме могли да спрем, все още е неясно. Акциите ни продължават”, добавиха от прессекретариата на германската полиция.