Германия и Белгия планират разширяване на газовите си връзки

ЕС
16:24 - 14 Февруари 2023
2248
Германия и Белгия планират разширяване на газовите си връзки

Газовата свързаност между Германия и Белгия ще бъдат разширена, за да се осигури не само германското вътрешно потребление, но необходимите за съседните страни количества. Това е казал германският канцлер Олаф Шолц по време на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александър де Кроо в белгийския град Зебрюге.

"Имаме споделена отговорност, която надскача и двете държави, спрямо която трябва, и ще вземем съответните действия", добави той. 

Междувременно двама запознати с въпроса източника са посочили пред Блумбърг, че двете европейски държави планират за изградят втори електрически интерконектор помежду си.

Операторите на електроенергийни системи, германската "Амприкон" (Amprion GmbH) и нидерландската "Елиа Груп" (Elia Group), ще подпишат споразумение за провеждане на проучване за осъществимост на проекта, са посочили източниците.

Двете компании пуснаха в експлоатация първия интерконектор между високоволтовите мрежи на Германия и Белгия през 2020 г.

Новата връзка може да има капацитет за пренос от 1 гигават и да започне да функционира най-рано през 2028 г., според план на проекта, представен по-рано от Европейската асоциация на електропреносните оператори (ENTSO-E).