Германия и Франция гонят руски дипломати заради Буча

Актуални новини
08:13 - 05 Април 2022
1888
Германия и Франция гонят руски дипломати заради Буча

Берлин и Париж обявиха за персона нон грата общо 75 руски дипломати, съобщиха световните агенции. Това се случи часове след като се появиха кадрите от убийствата на цивилни граждани в украинския град Буча.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че разпространените след изтеглянето на руските войски снимки от Буча разкриват "показват намерение за унищожение, което прекрачва всички граници" и разкриват "невeроятната жестокост на руското ръководство и на тези, които следват пропагандата му".

Берлин гони 40 служители на мисията на Москва и обяви, че готви още мерки заедно със съюзниците, предаде Асошиейтед прес.

Изгонените руски дипломати всекидневно са работили "тук в Германия срещу нашата свобода, срещу нашата сплотеност като общество", а дейността им е "заплаха за тези, които търсят защита от нас", коментира Бербок. Тя е изтъкнала , че Берлин ще увеличи подкрепата си за украинските въоръжени сили.

Франция също реши да изгони голям брой руски дипломатически служители.

"Действията им противоречат на интересите на националната ни сигурност. Този ход (да бъдат изгонени дипломатически служители) е част от европейска инициатива", посочват от Министерството нва външните работи.  Според източник на Франс прес източник ще бъдат експулсирани 35 руски дипломати.

Президентът на САЩ вчера Джо Байдън призова за съдебен процес за военни престъпления заради предполагаемите зверства срещу цивилни граждани в Буча в Украйна.