Германия изпраща модерна ПВО система на Украйна

Жозеп Борел обяви, че блокът ще подпомогне Киев с допълнителна военна помощ

ЕС
15:45 - 10 Октомври 2022
2599
Германия изпраща модерна ПВО система на Украйна

Германия доставя първата от четирите системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM на Украйна, обявиха от Бундесвера в деня, в който Русия обстрелва с ракети цялата страна.

"Последните руски ракетни атаки срещу Киев и други градове показват колко важна е способността за противовъздушна отбрана за самозащита на Украйна", написаха от Министерството на отбраната в Берлин.

По-рано днес и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че блокът ще подпомогне Киев с допълнителна военна помощ.

Германия още преди няколко седмици обяви, че този месец ще прати на Украйна най-новата система за ПВО, която дори и германските Въоръжени сили не притежават, заяви посланикът на страната в Украйна. Очаква се догодина от Берлин към Киев да потеглят още три такива системи, като засега не се посочват конкретни срокове.

Припомняме, че днес руснаците изстреляха към десетки градове в Украйна общо 83 ракети, половината от които са били неутрализирани от ПВО. Но останалите поразиха граждански обекти и убиха най-малко 10 души в цялата страна, включително поне 5 в Киев. Според последни данни от кмета на столицата Виталий Кличко - ранените са 51, а 42 от тях са откарани в болница.