Германия компенсира с милиарди енергийните компании

Берлин ще плати общо 2,428 милиарда евро обезщетение

Свят
14:24 - 05 Март 2021
1596
Германия компенсира с милиарди енергийните компании

Германия ще плати на енергийните компании общо 2,4 млрд. евро като компенсация за решението си да се откаже от ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г. Това обявиха от правителството, цитирани от "Франс прес".

До края на 2022 г. Германия ще постигне целта си за пълно премахване на ядрената енергетика, поставена от канцлера Ангела Меркел през май 2011 г. след смъртоносното земетресение и цунами, причинило три реактора да се стопят в АЕЦ "Фукушима" в Япония.

"Правителството е постигнало споразумение с EnBW, E.ON / PreussenElektra, RWE и Vattenfall", заявиха от германските министерства на околната среда, финансите и икономиката в съвместно изявление.

Те добавиха, че Берлин ще плати общо 2,428 милиарда евро обезщетение на четирите компании, всички от които експлоатират атомни електроцентрали в Германия.

Плащанията, договорени след дълга съдебна битка между правителството и енергийните компании, ще покрият както разходите за непроизведена електроенергия, така и инвестициите, направени от компаниите преди Германия да вземе решение за ядреното си напускане през 2011 г.

"Споразумението няма влияние върху излизането от ядрената енергетика. Все още е така, че последната атомна централа в Германия ще бъде спряна най-късно до края на 2022 г.", се добавя в изявлението.

Планът беше посрещнат с широка обществена подкрепа в страна с мощно антиядрено движение, подхранвана първо от страхове от конфликт от Студената война, а след това от бедствия като Чернобил.

И все пак това представлява драматична промяна в курса от управляващите консерватори на Меркел, които само няколко месеца по-рано се бяха съгласили да удължат живота на най-старите електроцентрали в Германия.

Енергийните компании, обезсърчени от ядрения обратен завой, веднага заведоха дело и спечелиха съдебно разпореждане за правителствено обезщетение.

Тогава Берлин през 2018 г. определи условия за изплащане, което ще достигне стотици милиони евро, но най-висшият съд на Германия през 2020 г. получи заповед да го преразгледа.

Решавайки се по дело, заведено от шведската група Vattenfall, конституционният съд заяви, че планът е "неразумен", тъй като изисква енергийните компании първо да направят промени, за да се отдалечат от ядрената енергетика, преди да разберат колко компенсация ще получат.

В изявлението от петък Берлин заяви, че последното споразумение ще "успокои" правния спор и ще задължи енергийните компании да не завеждат повече дела.