Германия с четири варианта за "Северен поток 2"

Берлин преговаря с Вашингтон относно перспективите

Свят
15:10 - 26 Февруари 2021
1488
Германия с четири варианта за "Северен поток 2"

Германският вестник "Ханделсблат" пише, позовавайки се на източници от германските правителствени кръгове, че властите на Германия обмислят четири основни варианта за действие по отношение на газопровода "Северен поток 2".

Германия преговаря със САЩ относно перспективите за "Северен поток 2", като американските власти критикуват проекта, включително и за това, че той ще се превърне в инструмент за натиск върху Украйна, през която сега вървят доставките на газ за Европа.

Първият вариант, разглеждан от германските власти, е използването на така наречения механизъм за изключване, за който се е съобщавало и по-рано. Става въпрос за заплахата от спиране на газопровода или реално спиране за оказване на натиск върху Русия, ако тя се опита да намали доставките на газ през Украйна, за да окаже натиск върху властите в Киев.

Вторият вариант предвижда временно спиране на строителството на "Северен поток 2", за да се спечели време за преговори. В този случай могат да бъдат изработени изисквания към Русия, чието изпълнение е необходимо за пускането на газопровода.

В съответствие с третия вариант Германия трябва да предостави инвестиционна помощ на Украйна, включително за развитието на възобновяема енергия там. Тази точка, както и първата, се обяснява с обстоятелството, че един от страховете във връзка със "Северен поток 2" е възможността Русия да окаже натиск върху Украйна след пускането в експлоатация на новия газопровод, заобикаляйки я.

И накрая, четвъртият вариант е да се продължи изграждането на газопровода, въпреки съпротивата на САЩ, особено след като строителството върви бавно.