Обвиниха Байдън в бездействие за "Северен поток 2"

През януари САЩ наложиха санкции срещу полагащия тръби руски кораб "Фортуна"

Свят
13:28 - 23 Февруари 2021
1127
Обвиниха Байдън в бездействие за "Северен поток 2"

Противниците на строителството на газопровода "Северен поток 2" в страни от Централна и Източна Европа са недоволни от нерешителността на президента на САЩ Джо Байдън по отношение на проекта. Това съобщава американското издание Axios.

"Противниците на Русия се опасяват, че Байдън не иска да се противопостави на Ангела Меркел и да причини сериозни щети на Германия", се отбелязва в публикацията.

Авторите на статията смятат, че завършването на строителството ще бъде "огромна геополитическа победа за Русия".

През януари САЩ наложиха санкции срещу полагащия тръби руски кораб "Фортуна", а по-късно плавателният съд и неговият собственик, компанията "КВТ-Рус", попаднаха под американския закон "За защита на европейската енергийна сигурност".

Говорителката на Белия дом Джен Псаки нарече проекта за газопровод "лоша сделка", разделяща Европа и правеща я уязвима за манипулации от Москва.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Също така тръбите ще преминат през териториалните води или изключителните икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

САЩ, които рекламират своя втечнен природен газ за Европейския съюз, както и Украйна, Полша, Литва и Латвия активно се застъпват против "Северен поток 2". В края на 2019 г. САЩ наложиха санкции върху проекта, в резултат на което щвейцарската компания Allseas трябваше да се откаже от полагането на тръбите.

Строителството беше възобновено година по-късно - през декември 2020 г. корабът "Фортуна" положи 2,6 км тръби в германски води. Във водите на Дания остава да се положат 120 км и около 28 километра - във водите на Германия.