Германия настоява Азербайджан да допусне международни наблюдатели в Карабах

ЕС
11:42 - 27 Септември 2023
1782
Германия настоява Азербайджан да допусне международни наблюдатели в Карабах

Берлин заяви, че настоява за допускане на независими наблюдатели в Нагорни Карабах, - това ще покаже, че Баку наистина се стреми да гарантира сигурността на живеещите там етнически арменци.

"Заедно с нашите партньори работим усилено, за да изпратим наблюдатели възможно най-скоро", заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от АФП.

"Ако Азербайджан допусне международни наблюдатели, това ще бъде доказателство за увереност, че той е сериозен по отношение на ангажиментите си за сигурността и благосъстоянието на хората в Нагорни Карабах".

Арменски бежанци бягат от Нагорни Карабах, след като Баку пое контрола над сепаратисткия щат в светкавична офанзива миналата седмица.

Бербок подчерта, че населението "трябва да може да остане по домовете си и в родината си без страх, в мир и достойнство". Но "хиляди хора се страхуват толкова много за живота си, че не виждат друг изход, освен да си проправят път към Армения", добави тя.

Подчертавайки сериозния недостиг на стоки от първа необходимост след месеците на блокада на района, Бербок отбеляза, че Германия ще увеличи хуманитарната помощ, която предоставя чрез Международния червен кръст, от 2 млн. на 5 млн. евро.

Преобладаващо християнска Армения и преобладаващо мюсюлмански Азербайджан водеха две смъртоносни войни за територията след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Понастоящем районът е населен с до 120 000 етнически арменци, но е международно признат като част от Азербайджан.