Германия не разкрива какви оръжия е изпратила на Украйна

По-рано днес Пентагонът обяви, че Украйна е получила изтребители и части за тях

Русия
14:21 - 20 Април 2022
1679
Германия не разкрива какви оръжия е изпратила на Украйна

Германия е избрала да не оповестява публично всички оръжия, които е изпратила в подкрепа на Украйна. Това заяви външният министър Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс".

Тя посочи, че Берлин ще помогне на Киев да поддържа по-модерни оръжейни системи, които може да закупи, и ще обучи войниците да ги използват.

Доставихме противотанкови ракети и други неща, за които никога не сме говорили публично, за да може тези доставки да се случат бързо, обясни Бербок на пресконференция в Рига с латвийския си колега.

Запитана дали Германия ще изпрати своята артилерийска система Panzerhaubitze 2000, която според някои експерти е необходима на Украйна за контранастъпление срещу руските сили в района на Донбас, тя заяви, че Германия ще обучи войниците на Киев да използват и поддържат по-модерни системи, които Украйна може да получи или да закупи от други съюзнически страни.

Ако партньорите доставят артилерия, която ние вече не можем да доставяме, ние ще помогнем с обучението и поддръжката, увери Бербок.

По-рано днес Пентагонът обяви, че Украйна е получила изтребители и части за тях, за да подкрепи своите военновъздушни сили в хода на руската инвазия. Не стана обаче ясно кой ги е доставил.