Германия обмисля дали да премахне някои ограничения върху абортите

ЕС
16:36 - 15 Април 2024
1456
Германия обмисля дали да премахне някои ограничения върху абортите

Германия трябва да премахне всички ограничения върху абортите през първите 12 седмици от бременността, но да запази забраната си за процедурата след жизнеспособността на плода - около 22-та седмица. Това реши назначена от правителството комисия, цитирана от "Ройтерс".

В момента жените в Германия обикновено се нуждаят от консултация, за да получат право на легален аборт в рамките на първите 12 седмици, с някои изключения, като случаите на жертви на насилствени престъпления. Няма времеви ограничения за аборти, ако има опасност за живота на майката.

"Фундаменталната незаконност на аборта в ранната фаза на бременността е несъстоятелна", заяви Лиан Вьорнер, професор по право в университета Констанц и член на 18-членната комисия от експерти по медицина, психология, етика и право. "Законодателите трябва да предприемат действия и да направят тези аборти законни и ненаказуеми".

От лявоцентристката коалиция на канцлера Олаф Шолц ще зависи дали съветът на комисията ще бъде взет предвид.

Комисията посочи, че законодателите трябва да решат относно правилата между ранните и късните етапи на бременността.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че има "незабавна нужда от действие" по отношение на правото на жените на аборт и на адекватните грижи за жени с нежелана бременност, особено в религиозно консервативната южна част на страната.

Нито Лаутербах, нито министрите на правосъдието и семейството, които получават препоръките заедно с него, обаче не дадоха график за проектозакон.

Не се нуждаем от поредния дебат, който разделя обществото, като в Съединените щати и Полша, отбеляза той. Ще направим подробно обсъждане и след това ще предложим организиран процес за това как ние като правителство и парламент ще се справим с тези предложения.

Настоящият законодателен период приключва през 2025 г. и някои членове на консервативната опозиция заявиха, че ще отнесат всяка планирана реформа до Конституционния съд.

Правата на аборт се превърнаха в спорен въпрос сред избирателите в Съединените щати и няколко европейски страни.

Преразглеждането на законите за абортите в Полша от 2021 г. нашумяха, след като консервативните политики пуснаха корени в една от най-благочестивите католически страни в Европа.

По-рано тази година френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Европейският съюз да гарантира правото на аборт в своята Харта за основните права.

През 2022 г. Германия отмени нацистки закон, който не позволяваше на лекари, предлагащи прекъсване на бременност, да разпространяват информация за процедурата.