Германия отлага повишаването на цената на газа

Германският енергиен министър е отказал да говори по въпроса

Русия
14:37 - 03 Август 2022
1981
Германия отлага повишаването на цената на газа

Германското правителство ще отложи планираното повишение на цената на природния газ, предизвикано от намалените доставки то Русия.

Това съобщават неназовани представители от правителството на Федералната република и Бундестага, цитирани от агенция "Ройтерс".

Повишаването на цените бе планирано, за да се покрият рязко покачилите се разходи на вносителите на синьо гориво, като се предвиждаше корекция нагоре да има и за тези потребители, които имат договори на фиксирана цена. Това обаче, оказва се, е основната пречка пред намеренията на германското правителство, тъй като около една четвърт от всички германци са на фиксирани договори.

Потърсен за коментар, германският енергиен министър е отказал да говори по въпроса. Плановете на Берлин бе официалното повишение да бъде обявено през август, но от чернова на проекторешение, с което разполага "Ройтерс", става ясно, че плановете се променят, като се предвижда цената да бъде коригирана на всеки три месеца с оглед на стойността на природния газ към момента.