Германия: Полша и Кипър са рискови, колкото и България

Новини
10:30 - 20 Март 2021
3421
Германия: Полша и Кипър са рискови, колкото и България

Германският Институт за контрол на заразните болести "Роберт Кох" класифицира Полша и още редица страни, включително България, като високорискови зони заради повишаващ се брой на случаите на коронавирус там.

Промяната означава, че считано от неделя хората ще могат да влизат в Германия от съседна Полша, ако могат да представят отрицателен тест за коронавирус.

Полша, която граничи с провинциите Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург и Саксония, отчита рязко увеличение на случаите през последните дни.

Германският Институт "Роберт Кох" класифицира даден район като високорисков, ако седемдневната заболеваемост там е над 200 случая на 100 000 души население. Макар и в Полша да няма официални данни за седемдневната заболеваемост, за последните 24 часа там бяха отчетени 25 998 нови случая на заразяване.

Полското министерство на здравеопазването заяви, че британският вариант на вируса сега е виновен за над 60 процента от новите случаи там.

Институтът "Роберт Кох" обяви промяната в равнището на риска за Полша онлайн и постави във високорисковата категория също България, Кипър, Кувейт, Парагвай и Уругвай, допълни БТА.

Въвеждат се и други промени в ограниченията за пътуване, като например отхлабване на режима за Великобритания и Ирландия, които досега бяха класифицирани като високорискови.

Промените засегнаха и регулациите за португалската провинция Алгарве, популярна дестинация за почивки, която повече не е рискова зона. Хотелите в Алгарве обаче може да не приемат туристи.