Германия праща танкове на Украйна

Украйна
08:11 - 25 Януари 2023
2088
Германия праща танкове на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц се е съгласил за изпращането на танкове в Украйна след месеци размисъл и силен международен натиск върху коалиционното правителство в Берлин. Новината бе съобщена първо от германското списание "Шпигел", а след това бе потвърдена от множество източници, включително Катрин Гьоринг-Екард, която е заместник-председател на Бундестага от "Зелените".

"Леопардът е освободен“, написа тя в Туитър. Германските институции официално не са коментирали темата. Все още няма подробности за конкретните параметри на военната помощ. Открехване на завесата се очаква в сряда следобед от комисията по отбрана в Бундестага. Очаква се пред германския парламент да говори и Олаф Шолц.

"Днес канцлерът взе решение, което никой не взема с лека ръка. Фактът, че Германия ще подкрепи Украйна с танкове "Леопард", е силен знак на солидарност", коментира Кристиан Дюр, който е председател на парламентарната група на Свободните демократи, които са коалиционен партньор на партията на Шолц.

"Ханделсблат" пише, че се обмисля изпращането на най-малко една рота от 14 танка. Очаква се Полша да изпрати още толкова, както и Великобритания, които ще изпратят от своите тежко бронирани "Чалънджър". Финландия и Норвегия също възнамеряват да изпратят танкове “Леопард“ на Киев.

Моделът, който Германия се готви да изпрати първо, според публикацията на "Шпигел", е "Леопард 2А6" - модификация със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие L55 и някои други промени, според "Шпигел".

По-рано днес германската компания производител на оборудването на машината - "Райнметал" обяви, че може да изпрати 136 танка , ако е необходимо. В съобщението се говореше по-старата модификация "Леопард 2А4"  и 88 от "Леопард 1", които трябва да бъдат модернизирани.

САЩ също обмислят изпращане на танкове

Американската администрация вече обмисля да достави своите бойни танкове "Ейбрамс" на Украйна, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ДПА. Вестникът отбелязва, че преди това САЩ бяха заявили, че танковете няма да бъдат част от доставките на оръжие, но очевидно това решение подлежи на преразглеждане.

"Администрацията на Байдън е склонна да изпрати значителен брой танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна и съобщение за доставките може да бъде направено тази седмица", казаха официални лица пред вестника.

"Съобщението ще бъде част от по-широко дипломатическо споразумение с Германия, в което Берлин ще се съгласи да изпрати по-малък брой от собствените си танкове "Леопард 2" и също така ще одобри доставката на повече от тези германски танкове от Полша и други страни", посочва "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника президентът Джо Байдън се е съгласил да проучи предоставянето на танковете в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц миналата седмица.

Променяйки позицията си, САЩ изглежда се отказват от досегашното си противопоставяне на изпращането на бойни танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на американски висши представители, пожелали да запазят анонимност.

Русия: Това е провокация

Изпращането на американски танкове в Украйна ще бъде "поредната явна провокация" срещу Русия, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от Ройтерс.

"Очевидно е, че Вашингтон целенасочено се опитва да ни нанесе стратегическо поражение", заяви той в канала в "Телеграм" на руската дипломатическа мисия.

"Ако САЩ се решат да доставят танкове, то оправдаването на подобна стъпка с аргументи за "отбранително въоръжение" няма да проработи. Това би било поредната явна провокация срещу Руската федерация. Никой не трябва си прави илюзии за това кой е истинският агресор в настоящия конфликт", обясни руският посланик.

По думите на Антонов американското правителство "дава зелена светлина на използването на американската помощ за нападение срещу Крим" и "покрива  престъпленията на радикалите срещу населението на Донбас и на  Запорожка и Херсонска област".