Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия

Лидерите на враждуващите страни се срещнаха в Москва по-рано тази седмица

Свят
15:33 - 16 Януари 2020
1196
Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия

Министърът на външните работи на Германия замина за Либия днес, за да убеди военния лидер Халифа Хафтар да участва на международна конференция за разрешаване на конфликта. В същото време ООН призова да се подкрепи мирната инициатива, информира АФП.

Хайко Маас коментира, че планираната за неделя конференция в Берлин е "най-добрият шанс дългосрочно" за мирни преговори в Либия, която е в хаос от 2011 г., когато беше ликвидиран дългогодишният лидер Муамар Кадафи.

Маас ще се срещне с Хафтар в източния град Бенгази - един от бастионите на генерала - дни след среща с премиера на признатото от ООН правителство в Триполи Файез Сарадж.

Правителството на Сарадж е под атака от април от лоялните на Хафтар сили. При боевете са загинали повече от 280 цивилни и 2000 бойци. Десетки хиляди са разселени.

"Надявам се, че страните ще използват тази възможност, за да върнат бъдещето на Либия в либийски ръце. За това ние е необходима готовност за реално спиране на огъня и участие на двете враждуващи страни в диалог, предложен от ООН", обясни Маас.

Лидерите на враждуващите страни се срещнаха в Москва по-рано тази седмица, за да финализират споразумение за прекратяване на огъня под посредничеството на Русия и Турция. Но Хафтар напусна преговорите без да се подпише.

В доклада си пред Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш призова всички враждуващи страни да прекратят боевете и да преговарят конструктивно за прекратяване на конфликта, включително и на конференцията в Берлин. Той се обяви против външна намеса, което според него ще задълбочи конфликта.

Целта на конференцията в Берлин е приемане на шест точки, включително трайно прекратяване на огъня, прилагане на оръжейното ембарго и връщане към политическия процес за мир, разкри Гутериш.