Германия рестартира икономиката със 130 млрд. евро

За да финансира безпрецедентния пакет, парламентът одобри нов заем

Свят
11:43 - 04 Юни 2020
2535
Германия рестартира икономиката със 130 млрд. евро

Германия ще налее 130 милиарда евро за рестарт на икономиката, сериозно засегната от пандемията от коронавирус, обяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от АФП.

Мерките са очертани в документ от 15 страници. Временно ще бъде намалено ДДС, семействата ще получат 300 евро за всяко дете, докато тези, които купят електрически коли, ще видят отстъпка на правителството до 6000 евро. За да засили потреблението, правителството реши да намали ДДС от 19 до 16% от 1 юли до 31 декември тази година.

Най-засегнатите компании, например в туризма и развлечението, ще получат помощ от 25 милиарда евро от юни до август. До 80% от оперативните разходи на ресторантите, хотелите и други компании могат да бъдат възстановени, ако приходите им се стопят с повече от 70% в сравнение с преди година.

Договорихме 130 милиарда евро за 2020 и 2021 г., 120 милиарда ще бъдат от федералното правителство. Имаме икономически пакет със стимули, пакет за бъдещето, каза Меркел и добави, че поемат отговорността си към Европа и в международен план.

Отбелязвайки, че милиони работници в Германия работят по-малко часове, Меркел изтъкна, че това "показва колко крехко е цялото нещо и защо ние трябва да успеем да тласнем икономиката, за да можем да подсигурим пазара на труда".

През март правителството договори икономически стимули от 1,1 трилиона евро, които включват заеми, субсидии и подпомагане на програма за намаляване на работните часове, за да се избегне затварянето на работни места.

За да финансира безпрецедентния пакет, парламентът одобри нов заем.

Статистическите данни от вчера показват, че през май безработицата е нараснала до 6,3%, равнозначно на 2,8 милиона души, от 5,8% през април.