Германия се затваря за бежанци заради коронавируса

Страната е изправена пред най-голямото си предизвикателство след Втората световна война, заяви в емоционално обръщение Ангела Меркел

Актуални новини
08:55 - 19 Март 2020
3792
Германия се затваря за бежанци заради коронавируса

Германия спира бежанските си програми заради коронавируса. Канцлерът Ангела Меркeл заяви снощи в специално обръщение, че страната е изправена пред най-голямото си предизвикателство след Втората световна война. Извънредните телевизионни обръщения не са типични за Меркел, така че това показа колко е сериозна ситуацията в Германия.

В Германия има 12 000 заболели и 31 починали. Вирусолозите алармират, че ако разпространението на коронавируса не бъде овладяно, то през следващите три месеца броят на заразените може да достигне 10 милиона.

Германският канцлер смята, че борбата срещу новия коронавирус е задача с историческо измерение, предаде "Дойче веле". В своето 12-минутно телевизионно обръщение към нацията тя апелира към разума и дисциплината на гражданите. Положението е сериозно, заяви Ангела Меркел и призова хората да го осъзнаят. Наясно съм колко трудно става, когато се затворят обществени помещения, училища, детски градини и детски площадки, каза тя.

"Това са ограничения, каквито никога не е имало във Федералната република", подчерта канцлерката и припомни, че независимо от това предписанията трябва да се спазват. Всичко, което може да застраши хората, трябва да бъде избягвано. "Трябва да се съобразяваме с околните и да спазваме дистанция", обясни тя и добави, че е жизнено важно общественият живот да бъде ограничен колкото е възможно.

Според нея, червената нишка на всички усилия е да бъде забавено разпространяването на вируса. Но това зависи от дисциплината на всеки един и на всички заедно, обобщи тя.

"Призовавам Ви: Придържайте се към правилата, които ще важат засега. Като правителство ние непрекъснато ще проверяваме какво може да бъде коригирано, но и евентуално от какво още има нужда", каза Меркел. От Втората световна война насам Германия не се е изправяла пред такова предизвикателство, заяви още федералният канцлер. 

Германия въвежда ограничения за влизане в страната от пет съседни държави по въздух и вода - досега тези ограничения важаха само за сухопътните граници. Занапред от Австрия, Испания, Италия, Швейцария, Люксембург и Дания ще може да се влиза в Германия само при наличието на неотложна причина. На германските летища могат да кацат граждани от други държави в ЕС единствено, ако са на път към родината си.

Много от провинциите въведоха строги мерки. Затворени са детски градини, училища, театри и кина. Работят само хранителните магазини, дрогериите и аптеките. В хранителните магазини голяма част от стоката вече липсва. В края на деня те са почти празни. Има определен капацитет в магазините и ако те се напълнят, останалите хора изчакват на опашка навън, като се спазва един метър дистанция
между всеки чакащ на опашката.

Повдигна се и въпроса за самодисциплината в Германия, защото на фона на плашещата статистика има тийнейджъри, които се събират в парковете. Голяма част от чужденците, които живеят в Германия решиха да се отправят към родните си места, което доведе до опашки по границата. На германско-полската граница задръстването достигна до 60 км.