Германия: Страданието на палестинците не може да продължава

ЕС
14:12 - 09 Януари 2024
2040
Германия: Страданието на палестинците не може да продължава

Страданията на цивилните палестинци "не могат да продължат", предупреди германският външен министър Аналена Бербок във вторник по време на посещение в Кайро, призовавайки за по-конкретни мерки за доставяне на хуманитарна помощ в обсадената Ивица Газа, предава "Ройтерс".

"Израелската армия трябва да направи повече, за да защити палестинските цивилни в Газа", каза Бербок след среща с египетския си колега Самех Шукри, предадоха германските медии . "Страданието на толкова много невинни палестинци не може да продължава по този начин."

Бербок каза, че Газа и Западният бряг принадлежат на палестинците, които не трябва да бъдат измествани от тези територии. Израел извършва опустошително сухопътно нападение в ивицата Газа в отговор атаката на "Хамас" срещу Израел през октомври.

Външният министър също така призова за отваряне на повече гранични пунктове и за по-чести хуманитарни паузи, за да се позволи потокът от помощ.

"Скоростта на доставките сега е от решаващо значение", каза Баербок , добавяйки, че настоящата помощ "не е достатъчна, за да достигне до хората".

Бербок пътува до Израел в неделя и се насочва към контролно-пропускателния пункт Рафа по-късно във вторник, заедно с Шукри, съобщиха германските медии.