Германия учреди "фонд за незабавна помощ" заради скъпия газ

С това се цели позпомагане на домакинствата

Новини
17:44 - 31 Октомври 2022
1881
Германия учреди "фонд за незабавна помощ" заради скъпия газ

Германското правителство ще въведе "фонд за незабавна помощ" на домакинствата и бизнеса, които са пострадали от високите цени на газа. Това реши специална комисия, назначена да изработи план за справяне с енергийната криза.

Планът за облекчаване на домакинствата и бизнеса от високите цени на газа ще бъде представен тази вечер. Експертите предлагат да се въведе "фонд за незабавна помощ", от който да се възползват "затруднените случаи, дължащи се на рязко повишените цени на отоплението за периода от 1 януари 2022 г. до 30 април 2024 г.".

Целта е да се подпомогнат домакинствата, които са особено силно засегнати, независимо от вида на енергийния източник. По този начин хората, които се отопляват с нафта и дървесни пелети, също ще бъдат облекчени, информира БНР.

Според предложенията на експертите облекчението за разходите за газ следва да продължи да бъде облагано с данъци. Данъчното задължение върху облекченията за домакинствата с високи доходи има за цел да осигури по-целенасочена подкрепа за по-бедните потребители.

Предложенията на Комисията включват и стимул за спестяване на газ: "Чрез финансови бонуси под формата на фиксирана сума може да се създаде допълнителен стимул за достигане или дори надхвърляне на целта за 20-процентно спестяване", пишат експертите в окончателния доклад.

По този начин могат да бъдат насърчени да спестяват потребители, които иначе не биха имали предимство, като например хората, чиито разходи за отопление се плащат от бюрата по труда.

Комисията предлага ограничения върху субсидирането на газа за промишлеността.

Експертите предлагат федералното правителство да постави горна бариера за цените на газа само на компании, които създават работни места.