Германия улеснява кандидатстването на мигрантите

Новата наредба, одобрена от кабинета, се прилага за около 136 000 души

ЕС
17:48 - 06 Юли 2022
1989
Германия улеснява кандидатстването на мигрантите

Десетки хиляди мигранти, които живеят в Германия от години без дълготрайно разрешение да останат в страната, ще имат право на постоянно пребиваване, след като правителството одобри нов законопроект за миграцията, съобщава Асошиейтед прес.

Новата наредба, одобрена от кабинета, се прилага за около 136 000 души, които са живели в Германия най-малко пет години до 1 януари 2022 г.

Тези, които отговарят на условията, могат първо да кандидатстват за едногодишен статут на пребиваване и впоследствие да кандидатстват за постоянно пребиваване в Германия. Те трябва да печелят достатъчно пари, за да живеят самостоятелно в страната, да говорят немски и да докажат, че са "добре интегрирани" в обществото.

Лица под 27-годишна възраст вече могат да кандидатстват за път за постоянно пребиваване в Германия, след като са живели в страната три години.

"Искаме хората, които са добре интегрирани, да имат добри възможности в нашата страна", каза министърът на вътрешните работи Нанси Фезер пред репортери. "По този начин слагаме край на бюрокрацията и несигурността за хората, които вече са станали част от нашето общество."

Новият регламент за миграцията също така ще улесни търсещите убежище да учат немски език. Досега само тези с реалистичен шанс да получат убежище в страната имаха право на езикови курсове, като всички кандидати за убежище получиха шанс да се запишат в класове.

За квалифицирани работници, като специалисти по информационни технологии и други, които притежават професии, които са отчаяно необходими в Германия, новият регламент ще позволи те да могат да се преместят в Германия заедно със семействата си веднага, което не беше възможно преди. Членовете на семейството не трябва да имат никакви езикови умения, преди да се преместят в страната.

"Трябва да привлечем по-бързо квалифицирани работници. Имаме спешна нужда от тях в много сектори", каза Фезер. "Искаме квалифицирани работници да дойдат в Германия много бързо и да се закрепят тук."

Законопроектът също така ще улесни депортирането на престъпници, включва удължаване на задържането до депортиране за определени нарушители от три месеца до максимум шест месеца. Удължаването има за цел да даде на властите повече време да се подготвят за депортиране, като изясняване на самоличността, получаване на липсващи документи и организиране на място в самолет, съобщи германската информационна агенция ДПА.

"В бъдеще ще бъде по-лесно да се отнеме правото на пребиваване на престъпници", каза Фезер. "За нарушителите ще улесним разпореждането за задържане в очакване на депортиране, като по този начин ще попречим на нарушителите, които са задължени да напуснат страната, да се укрият, преди да бъдат депортирани."