Германия ускорява депортациите заради скок на престъпността

ЕС
15:22 - 09 Април 2024
1946
Германия ускорява депортациите заради скок на престъпността

Правителството на Германия обеща да се справи с нарастващата престъпност, по-специално със скока в броя на заподозрените от негермански произход, докато се опитва да намали привлекателността на крайнодясната "Алтернатива за Германия" на провинциалните избори тази година, съобщава "Ройтерс".

Вътрешният министър Нанси Файзер представи данни, показващи 5,5% увеличение на общата престъпност през миналата година и 13,5% ръст на броя на заподозрените с чуждестранен произход. Тя заяви, че Германия трябва да подобри интеграцията и да ускори депортациите.

"Чуждестранните нарушители трябва да напускат Германия много по-бързо. Строгите правила за депортиране, които създадохме, сега трябва да бъдат наложени", подчерта министърът социалдемократ в сложната тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц.

"Всеки, който не се придържа към правилата, трябва да напусне страната", категорична бе тя и добави, че има и нулева толерантност към насилствени престъпления, чийто брой се е увеличил с 8,6% през миналата година.

Опозиционните партии - както консерваторите, така и Алтернатива за Германия, използваха покачването на цифрите, за да призоват за по-строги мигрантски политики, като по-строг граничен контрол и повече депортации.

"Това, за което "Алтернатива за Германия" предупреждаваше от години, вече не може да бъде скрито. Нови статистически данни за престъпността предизвикаха дебат за "престъпността на чужденците", заяви в Бавария Ричард Граупнер от партията.

Повечето проучвания поставят "Алтернатива за Германия" на второ място в национален мащаб и на първо място в три източни провинции, които ще проведат избори през септември.