Германия въвежда мерки за ограничаване на коронавируса

Канцлерът Ангела Меркел ще препоръча ограничаване на частните събирания до 25 души

Свят
12:19 - 29 Септември 2020
3215
Германия въвежда мерки за ограничаване на коронавируса

Германия може да се присъедини към други европейски държави в ограничаването на броя на хората на частни и публични събирания в райони с високи нива на коронавирусна инфекция.

Канцлерът Ангела Меркел ще препоръча ограничаване на частните събирания до 25 души и публичните събирания до 50 души на регионалните ръководители чрез видеоконференция във вторник, според информация на ДПА и други медии.

Меркел вече предупреди за ситуацията с вируса вчера тук, казвайки, че Германия може да се сблъска с над 19 000 нови случая на ден до Коледа, ако настоящото увеличение на заразените се запази през следващите седмици.

Що се отнася до днес, Германия е съобщила за още 2089 нови активни случаии достига около 24 000 само през последните няколко дни. Активните случаи в цялата страна са били около 7000 към края на юли. Германия съобщава за още 11 смъртни случая във вторник, показва справка от Института за инфекциозни болести Робърт Кох.

Правилата, които все още трябва да бъдат договорени, ще се прилагат за райони със седемдневна честота от най-малко 35 инфекции на 100 000 жители.

В цяла Европа властите предприемат стъпки, за да се опитат да ограничат болестта, като в някои части на Италия се приемат задължителни политики за маски на лицето, централното правителство на Испания настоява за блокиране на Мадрид, а холандското правителство предприе ограничениея срещу спортни събития и барове.

Тобиас Ханс, ръководител на западната провинция Саар и член на партията на Меркел от ХДС, заяви, че ограниченията за събиране, особено за партита и сватби, са разумна идея. "Важно е да действаме", каза Ханс пред АРД, който участва в конференцията във вторник. "Не е време за партита с 300 души."

Меркел иска страната да действа бързо, за да избегне същия бърз ръст на инфекциите, както в други европейски страни като Франция и Испания, каза тя на лидерите на своята партия.

Тъй като ежедневните случаи започнаха да се покачват около началото на август, Германия разчита на целенасочени местни мерки в най-засегнатите райони, целящи да избегнат повторение на ограниченията, които затрудняват икономическата дейност през второто тримесечие.

В Париж спортните зали са затворени, а баровете вече затварят в 22 часа докато властите се опитват да ограничат социалните събирания извън частните домове. Седемдневната подвижна средна стойност на новите инфекции във Франция е превишила 12 000 в петък и страната е регистрирала над 500 000 потвърдени случая и повече от 30 000 смъртни случая.

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Ила призова регионалното правителство на Мадрид да предприеме по-строги стъпки за овладяване на Covid-19. Докато Ила иска регионалните власти да заключат цялата столица, служителите в Мадрид настояват да предприемат частичен подход, като ограничат движението в райони с най-висок процент на инфекция.

В Италия случаите се разпространяват с по-бавни темпове, отколкото в съседните страни, но южните райони, които бяха защитени най-вече от пика на пандемията през пролетта, отбелязаха нарастване на инфекциите. Сицилия се присъедини към регион Кампания около Неапол, като възстанови задължителна политика за маски за лице.

Холандското правителство обяви в понеделник, че събиранията на закрито ще бъдат ограничени до не повече от 30 души, докато собствениците на магазини в трите най-големи града ще могат да настояват клиентите да носят маска за лице. Освен това баровете ще трябва да затворят в 22 часа и феновете няма да имат право да присъстват на спортни събития.

Ирландия ще е с ограничения през следващите шест до девет месеца, според изпълняващия длъжността главен медицински директор Ронан Глин. Правителството вече наложи допълнителни ограничения за два окръга, включително Дъблин.