Германия вижда Русия като най-голямата заплаха за своята сигурност

Русия
15:14 - 14 Юни 2023
1412
Германия вижда Русия като най-голямата заплаха за своята сигурност

В сряда германското правителство одобри първата Стратегия за национална сигурност на страната, която се основава на анализ на ситуацията в света и на европейския континент, се казва в официално изявление на Берлин, цитирано от Би Би Си.

"Основната задача на нашата политика за сигурност е да гарантираме, че можем да продължим да живеем в нашата страна в мир и свобода. За тази цел ние сме непоколебимо ангажирани с НАТО и ЕС и укрепваме Бундесвера, за да изпълни основната си мисия - защита на страната и алианса", се подчертава в изявлението.

В момента основната заплаха за националната сигурност на Германия идва от Русия, каза германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция след приемането на документа. Според него руската заплаха ще продължи да съществува и в обозримо бъдеще.

Новата стратегия на Берлин предвижда засилване на борбата срещу шпионажа и диверсиите допринасяйки за укрепването на общоевропейската технологична база за сигурност и отбрана, както и за изграждането на потенциала на Германия в космическата индустрия.

В документа се посочва още, че Германия ще увеличи годишните разходи за отбрана до 2% от БВП.

Работата по нова стратегия за национална сигурност стартира през есента на 2021 г. Руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. принуди авторите на документа да променят значително първоначалната концепция, съобщават германски медии.