Германската полиция отчита ръст на насилието срещу мигранти

ЕС
12:23 - 14 Ноември 2023
1565
Германската полиция отчита ръст на насилието срещу мигранти

Броят на нападенията в Германия, насочени срещу бежанци, и местата, където те са настанени, се е увеличил значително, като за първите девет месеца от годината са извършени повече атаки, отколкото за цялата 2022 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

Общо 1515 нападения са регистрирани до септември 2023 г., в сравнение с 1371 нападения за цялата 2022 година.

Данните са публикувани по искане на крайнолявата партия "Левите", а после са предоставени на ДПА. Според статистиката през третото тримесечие на тази година са регистрирани 30 случая, при които места за настаняване на бежанци и мигранти са били цел или място на политически мотивирани нападения. При три от случаите става дума и за насилие. 

Полицията приписва голяма част от атаките срещу убежища, 23 от тях, на германското дясно движение. Полицията също така смята, че 375 от 417-те политически мотивирани престъпления, регистрирани през този период извън места за настаняване и насочени срещу лица, търсещи убежище, или бежанци, са били мотивирани от десницата.

Около 19 от престъпленията се приписват на идеологии, привнесени от чужбина, а при две извършителите са били с леви убеждения, като в общо 55 случая е имало и насилие. При някои атаките не е известно какви мотиви са имали нападателите.

"Всеки ден бежанци в Германия биват атакувани, унижавани или тормозени", каза Клара Бюнгер от "Левите". Тя заяви, че федералното и провинциалните правителства в Германия спешно трябва да подготвят и приложат подходящи методи за защита. Бюнгер смята, че дебатът по въпроса за убежищата е една от причините за ръста на нападенията. Според нея това "създава поле за расистка мобилизация на улицата, както и за актове на насилие срещу бежанци".