Германската полиция се подготвя за безредици на 7 октомври

ЕС
11:13 - 04 Октомври 2024
1981
Германската полиция се подготвя за безредици на 7 октомври

Германският полицейски синдикат предупреди за потенциални безредици в страната на 7 октомври - годишнината от атаката на групировката „Хамас“ срещу Израел, предаде ДПА.

„Очакваме благоприличие от всички в Германия на 7 октомври“, заяви днес председателят на синдиката Йохен Копелке пред германската медийна мрежа Ер Ен Де.

Копелке каза, че полицията предприема решителни и последователни действия срещу виновниците за насилие и безредици, като добави, че всички органи за сигурност в Германия ще имат огромна нужда от персонал на 7 октомври.

От полицейския синдикат в Берлин казаха пред Ер Ен Де, че властите се подготвят за динамична ситуация в целия град поради напрегнатата обстановка и гледат на следващите дни с голямо безпокойство.

Те посочват, че пропалестинските демонстрации вече са ескалирали в антисемитски и е имало случаи на насилие, пише БТА.

Очаква се обстановката в Близкия изток и ставащото в Израел, Ливан и Иран да повлияят на обществените демонстрации в германската столица.

На 7 октомври 2023 г. „Хамас“ осъществи терористична атака срещу Израел, при която загинаха около 1200 души, а около 240 души бяха отвлечени в Газа.

Израел отговори с ожесточена и продължаваща контраатака в Газа. Контролираните от „Хамас“ здравни власти в Газа посочват, че от 7 октомври 2023 г. до сега броят на загиналите там е над 41 000 души.

Конфликтът предизвика многобройни пропалестински демонстрации по целия свят, включително в Германия, като при някои имаше насилие.