Германски транспортен министър се закани да забрани колите през уикенда

Новини
17:47 - 15 Април 2024
2353
Германски транспортен министър се закани да забрани колите през уикенда

Германският транспортен министър Фолкер Висинг, твърди, че ако скоро не бъдат въведени изменения в климатичните закони, той може да бъде принуден да наложи драконови мерки, например - да забрани на германците да пътуват с автомобилите си през уикенда.

Политическите противници определят тези доводи като „фалшиви“.

Висинг е член на партията на Свободните демократи и отдавна се противопоставя на климатичните мерки като ограниченията на скоростта по аутобана. Сега той настоява правителството да въведе поправка, която да позволи на силно замърсяващите индустрии да отделят повече от законово допустимото, стига другите индустрии да замърсяват по-малко, за да се балансира всичко в страната.

В писмо, изпратено до лидерите на управляващата коалиция от партии в Германия, за което Bild пише, че го е виждал, Висинг твърди, че невъвеждането на поправката „не служи нито на климата, нито на репутацията на федералното правителство“.

Той добавя, че без поправка транспортното министерство ще трябва да въведе „ограничителни мерки, които са трудни за съобщаване на населението, като цялостни и безсрочни забрани за шофиране в събота и неделя“.

През март стана ясно, че транспортната индустрия не е успяла да изпълни законово обвързващите цели за емисиите за 2023 г., съобщава The Local.

Съгласно закона Германия е длъжна да намали емисиите си с 65% между 1990 г. и 2030 г., като същевременно изпълнява годишните цели за емисии.

Ако даден сектор не успее да изпълни годишните си цели, министърът, който отговаря за него, трябва да въведе пакет от спешни мерки, за да се върне в коловоза. Днес Експертният съвет за опазване на околната среда трябва официално да потвърди статистиката за емисиите, отчетена за първи път през март, и да поиска от Министерството на транспорта да излезе с новите правила за постигане на целите си.

Джулия Верлинден, заместник-лидер на Зелената партия, казва, че твърденията на Висинг са неверни и добавя, че министрите не трябва да подклаждат страхове сред населението, за да постигнат своето.

Greenpeace също възрази срещу реториката на Висинг, твърдейки, че той превръща провала на своето министерство в политически натиск. Групата твърди, че след години на блокиране на мерките за климата, политикът създава сценарии на ужасите, така че неговото министерство да може да прави по-малко за околната среда в бъдеще.