Германският външен министър е на посещение в Израел

ЕС
14:01 - 14 Февруари 2024
1282
Германският външен министър е на посещение в Израел

Германският министър на външните работи Аналена Бербок замина днес на посещение в Израел, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че това е петото ѝ пътуване до страната след терористичното нападение на палестинската ислямистка групировка "Хамас" на 7 октомври.

Очаква се след пристигането си в Йерусалим Бербок да се срещне със своя колега Израел Кац. В следобедните часове Бербок планира да се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, а по-късно и с лидера на опозицията Яир Лапид. За утре е планирана среща с президента Ицхак Херцог.

Обявената от израелската армия сухопътна офанзива срещу позиции на "Хамас" в граничния град Рафах в южната част на ивицата Газа и тежкото хуманитарно положение на цивилното население там се очаква да са сред основните теми в разговорите. 

Вчера Бербок призова Израел да осигури защитени коридори, за да може цивилното население в Рафах да достигне до безопасни места и отново поиска от Израел да позволи доставянето на повече хуманитарна помощ в палестинския анклав.

При посещението в Берлин на външния министър на Палестинската автономна власт Рияд ал Малики тя изтъкна правото на Израел на самоотбрана срещу тероризма на "Хамас", но също така подчерта, че Израел е длъжен да спазва международното хуманитарно право, припомня ДПА.

Очаква се в петък Бербок да участва в Мюнхенската конференция по сигурността. Сред основните теми в дневния ред на срещата ще бъдат войната в ивицата Газа и войната на Русия срещу Украйна, отбелязва БТА.

Говорител на германското външно министерство заяви, че разговорите на Бербок в Израел ще бъдат насочени и към политическия път към постигане на ново хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Това би трябва да създаде възможност за освобождаване на още заложници, както и за преговори за трайно прекратяване на огъня, добави той.