Германското правителство одобри законопроект, легализиращ канабиса

Целта е да се сложат спирачки пред черния пазар на наркотици

Актуални новини
18:22 - 16 Август 2023
2664
Германското правителство одобри законопроект, легализиращ канабиса

Германското правителство одобри законопроекта на министъра на здравеопазването Карл Лаутербах за легализиране на канабиса. Това разчиства пътя за радикален обрат в германската политика по отношение на наркотиците, който се обсъжда противоречиво от месеци. Притежанието на до 25 грама канабис ще остане безнаказано за пълнолетни лица и в бъдеще. 

При представянето министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах нарече законопроекта "повратна точка в една за съжаление неуспешна политика по отношение на канабиса". Целта е да се сложат спирачки пред черния пазар и престъпленията, свързани с наркотици, както и да се ограничи търговията с упойващи вещества. На тези проблеми трябва да се противодейства с "контролирана легализация", заяви министърът.

Критиците на легализацията на канабиса обвиниха Лаутербах, че пренебрегва защитата на здравето и младежта. Дебатът по проекта е бил полезен, заяви министърът. Той не иска да скрива проблемите, които високата консумация на канабис води със себе си, каза той.

"Защитата на децата и младежите е централен компонент на целия проектозакон", подчерта Лаутербах. Кампания за превенция, насочена към младите хора, ще разяснява опасностите от канабиса, каза той. "Мозъците, които все още се развиват, могат да бъдат трайно увредени от консумацията", обясни Лаутербах.

В новия закон се предвижда канабисът да бъде изваден от Закона за наркотичните вещества, където досега е включен като забранено вещество наред с хероина, LSD и кокаина.

След това ще бъдат изпробвани "търговски вериги за доставки" в рамките на примерни проекти в няколко федерални провинции - от производството до разпространението и продажбата на канабис в специализирани магазини. Проектите са научно придружени и са ограничени до пет години.