Германското разузнаване: Неонацисти се бият за Русия в Украйна

Новини
17:55 - 22 Май 2022
4494
Германското разузнаване: Неонацисти се бият за Русия в Украйна

Според доклад на германското разузнаване десетки руски крайнодесни и неонацисти участват в бойните действия срещу Украйна. Докладът за неонацистите в руската армия е от седем страници и бе цитиран днес от списание „Шпигел“.

Германското разузнаване е идентифицирало най-малкото две екстремистки неонацистки групировки, които се бият в Украйна на страната на руската армия. Става дума за „Руска Имперска Лига“ – екстремистко и расистко движение, което е основано в Петербург, и за „Русич“ - „диверсионна военна разузнавателна групировка“.

И двете групировки изповядват неонацистки възгледи и са познати като изключително брутални помощници на частната армия „Вагнер“. „Русич“ действаше в Донбаския регион през последните 8 години на страната на сепаратистите.

На 26 янауари тази година – месец преди началото на войната, САЩ обявиха, че имат информация, че групировката „Русич“ готви диверсии в Украйна и атаки срещу рускоезично население, прикривайки се под украински флаг, за да създаде предпоставки за нападение на Русия срещу Украйна, което по-късно да доведе до война между Русия и САЩ.

В Източна Украйна през последните 8 години са действали и колегите им от „Руска имперска лига“.

През февруари 2022 година командирът на “Руска имперска лига“ Гариев написа в „Телеграм“: Без съмнение говорим за операция по унищожаването на сепаратисткото образувание Украйна“.

Според германското разузнаване заместникът на Гариев е загинал в Украйна. Самият Гариев е бил ранен.