Гешев към LIBE: Атакуват ни от всички посоки

Актуални новини
14:31 - 02 Октомври 2020
1880
Гешев към LIBE: Атакуват ни от всички посоки

Главният прокурор Иван Гешев се съгласи с констатациите на LIBE, че върховенството на закона у нас е застрашено. Той даже даде пример за това - атаките спрямо прокуратурата от разследвани лица с финансови и политически лостове. 

Гешев заявява това в свое писмо до комисията за върховенството на закона в ЕС. В него той изразява още желание за взаимодействие и сътрудничество. 

"Намираме също така, че принципът за върховенството на закона и на правовата държава, освен фундамент за пълноценното функциониране на правовия ред в Европейския съюз, е и едно от върховните достижения на съвременните общества и неразделна част от всяка съвременна демократична правна система. В тази връзка следва да подчертаем, че един от основните гаранти за приложението на този принцип съгласно действащото българско законодателство, е именно Прокуратурата на Република България. Поради това намираме, че пълноценният взаимен диалог е от изключителна важност за утвърждаването на демократичните ценности и принципа на правовата държава в Република България", подчертава Гешев. И обобщава в отговор на LIBE кои са висшите политици, разследвани за корупция, както и към кои партии принадлежат.

Главният прокурор изрежда подробна информация относно атаките, които се организират срещу прокуратурата от лица, разполагащи със значителен икономически, финансов и политически ресурс, чиято наказателна отговорност е ангажирана във връзка с водени под наблюдението на прокуратурата наказателни производства.

Като част от атаките са изброени изказванията на редица родни политици.

Като пример е посочено изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО. При задържането на бившия министър на околната среда Нено Димов той определи ареста му като „показно убийство“.

От прокуратурата казват, че в подобен смисъл било и изявление на Корнелия Нинова, лидер на БСП, чиято парламентарна група е втора по численост в българския парламент.

От прокуратурата съобщават, че нейната атака била след като главният прокурор отправи питане до КС във връзка с имунитета на президента Румен Радев. Тогава Нинова нарекла тези действия „опит за сплашване“ на държавния глава.

Внушения за политически влияния били направени и от премиера Бойко Борисов, който е и лидер на най-голямата партия ГЕРБ.

Напускайки спецпрокуратурата, където беше призован на разпит като свидетел по досъдебно производство, той заявява, че с тези си действия „прокуратурата угажда на Радев“, тоест на президента.

Като "политически мотивирани" били определени действията на прокуратурата и от държавния глава.

На 9 юли 2020 г. на политически протест с негово участие, той нарича прокуратурата „мафия“. Най-вероятно изказванията на Радев срещу прокуратурата са били мотивирани от действията по наказателните преследвания, предприети срещу двама служители в администрацията на президента, във връзка с извършени от тях престъпления, относими към службата им - Пламен Узунов и Илия Милушев. От прокуратурата обясняват и за какво са разследвани двамата.

Гешев дава подробна информация за наказателните производства и предприетите мерки.

"В контекста на отправения от Ваша страна въпрос считаме, че е налице необходимост да се внесат и определени разяснения, касаещи факторите, влияещи върху състоянието на върховенството на закона в Република България. Констатираната от наша страна опасност от нарушаване на принципа на върховенството на закона доведе до провеждане на Национално съвещание на прокурорите /на което присъстваха над 700 магистрати от всички звена на Прокуратурата/ и приемане на обща декларация, с която бяха осъдени опитите на определени политически фигури да влияят пряко и косвено върху независимостта на Прокуратурата на Република България. На първо място следва да се посочи, че действията на Прокуратурата на Република България в последните две години във връзка с противодействието на престъпността и налагането на върховенството на закона, са безпрецедентни по своя характер в най-новата българска история след 1989 г.", пише до LIBE Гешев.