ГКПП „Капитан Андреево” е №2 в света по заловени ментета

Топ
12:19 - 31 Май 2022
3422
ГКПП „Капитан Андреево” е №2 в света по заловени ментета

Стефан Марашев - зам.-директор на Териториална дирекция Митница Бургас и Георги Господинов - началник на Митнически пункт Капитан Андреево бяха специални гости и лектори на Общото събрание на една от най-големите организации за борба с фалшивите стоки – SNB - REACT, в което членуват над 315 собственици на различни права на интелектуална собственост, вкл. на търговски марки от целия свят.

Събранието се проведе в Амстердам, Кралство Нидерландия. Също така, представители на митническите администрации от Турция и Грузия, ОЛАФ и ИНТЕРПОЛ бяха сред специалните гости и лектори на Общото събрание. 

Георги Господинов презентира отчет за постигнатите резултати от инспекторите на МП Капитан Андреево през изминалата година, свързани с предотвратяване на нарушения на права върху интелектуалната собственост на основание Регламент на ЕС №608/2013.

В сравнение с 2020 година през 2021-ва са отчетени 1357 случая, което е  два пъти повече предотвратени опити за пренасяне на стоки, имитации на световноизвестни марки.  Задържани са над 770 000 артикула, по-голяма част от които облекла, парфюми, спортни обувки, чанти, портмонета, колани.

Участниците в Общото събрание, както и всички членове SNB – REACT, бяха запознати с резултати от митническите задържания в цял свят, което се базира, както на официалните данни от съответните митнически служби, така и на задържанията, осъществени за членовете на организацията, според което МП Капитан Андреево е на второ място сред топ 10 гранични пункта в света по предотвратяване на случаи на задържани пратки със стоки, за които маркопритежатели са установили, че са фалшиви. В класацията българският пункт е с минимална разлика след Лисабон, но пред Копенхаген и Виена.

Страната ни се нарежда на четвърто място в света сред топ 20 на страните, в които митническите служители имат най-голям дял при задържането на фалшиви стоки, като пред нашата страна са само Германия, Белгия и Португалия. През изминалата година България се е изкачила в класацията с едно място напред в сравнение с 2020-та.

На Общото събрание множество представители на търговски марки имаха възможността и лично изразиха благодарността си към българската митническа администрация за високите резултати при задържането на "маркови" стоки, за които няма гаранция за качество, както и за безопасността на потребителите.

Класацията отразява реално свършената работа от митническите служители на МП Капитан Андреево, които ежедневно предотвратяват опити да бъдат доставени фалшиви стоки, както на българския пазар, така и в другите страни членки на Европейския съюз и аз се съм удовлетворен от челните места, които ни отрежда организацията на маркопритежателите, заяви  Стефан Марашев, зам.-директор на ТД Митница Бургас.

С европейския опит при осъществяване на технологичния процес при унищожаването на „маркови“ стоки под митнически контрол Стефан Марашев и Георги Господинов са се запознали при посещението с работата на рециклиращо предприятие Demontage Werkplaats Zeeland (DWZ) BV, находящо се в гр. Goes, Нидерландия. Посещението е свързано с идеята и желанието на SNB REACT и неговия български партньор, да бъде изградено подобно предприятие в България, което се надяваме да бъдат реализирани в скоро време, сподели Марашев.

При посещението си в завода в Нидерландия  домакините са представили различните етапи на технологичния процес и с митническия контрол, който е част от процедурата по унищожаването на стоките. След получаването от митническия склад на стоката се разделя и раздробява на съставни части по вид на суровината или материала, което се счита за фактическо унищожаване.

До митницата се изпраща информация за това колко и какви по вид материали са били извлечени от всяко конкретно задържане по пратката. След получаването на уведомлението  митническите органи, считат стоките за унищожени под митнически контрол.

Митнически органи могат по всяко време да извършват проверка за законосъобразното протичане на процеса и не присъстват постоянно.

В предприятието работят хора с нарушени ментални способности, като така то изпълнява и важна социална функция, а част от материалите се използват за други производства, като например нарязания текстил- за пълнеж при производството на дивани.