ГЛАД: Всяка трета британска компания търси работници

Икономика
16:56 - 05 Януари 2023
4485
ГЛАД: Всяка трета британска компания търси работници

Почти една трета от британските фирми изпитват недостиг на служители, сочат данните от ново проучване, предаде ДПА. Британската Национална статистическа служба (ONS) обяви, че 32 процента от компаниите с 10 и повече служители, участвали в изследването, са обявили, че изпитват недостиг на персонал.

В доклада на статистическата служба се подчертава, че особено силно са засегнати дружествата в сферата на здравеопазването и социалните дейности, като 51 от тях отчитат недостиг на служители.

Проучването показва също, че 5 процента от компаниите планират съкращения през следващите 3 месеца. Повече от две трети от тези фирми са заявили, че трябва да намалят разходите си за персонал, а 29 на сто от тях са обявили, че съкращенията ще засегнат работни места, които "вече не са необходими".

Според изследването на британската статистическа служба, приблизително една от всеки шест фирми е била засегната от трудовите протести на Острова, включително стачките на железопътните и пощенските служители през ноември.

В средата на декември Националната статистическа служба съобщи, че безработицата във Великобритания нараства до 3,7 на сто през периода август-октомври, но основните заплати се увеличават до най-високото си равнище откакто през 2001 г. започва да се води подобна статистика, с изключение на периода на пандемията от КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Друго проучване, огласено днес, отчита, че британските фирми са "все по-предпазливи", когато планират да наемат нови служители. Изследването на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) и Института за покупки и снабдяване "Чартърд" (CIPS) показва, че през декември британските компании "продължават да се оплакват от липса на част от необходимите им служители".