Глас от опозицията в НС пред Lupa.bg: Гответе се за предсрочни избори наесен

Да, "Продължаваме промяната" трябваше да задържи Иван Гешев на власт с процедурни хватки още няколко месеца, твърди наш източник

Политика
14:15 - 23 Юни 2023
8189
Глас от опозицията в НС пред Lupa.bg: Гответе се за предсрочни избори наесен

Продължаваме промяната и Демократична България се стягат за поредни предсрочни парламентарни избори, вероятно с местния вот, наесен, твърди източник на Lupa.bg от опозицията в Народното събрание след днешните трусове между двете присъдружни формации и ГЕРБ на Бойко Борисов. 

От обяд лидерите на дясноцентристката коалиция заседават в централата на тъмносините на ул. "Кърниградска" в центъра на София, за да се избистри въпросът с т.нар. плаващи мнозинства и твърденията на Борисов, че всъщност ПП е овладяла (за 3 седмици) изпълнителната власт напълно.

Според нашите източници не е изключено изходът от това заседание да е жълт картон за съюза с ГЕРБ, а респективно - и загуба на мнозинство в парламента между двете коалиции, а оттам - и плъзгането на страната към сценария за поредния предсрочен вот. 

"Договорката още в самото началото, с разиграването на първия мандат (в ръцете на ГЕРБ - б.р.), бе главният прокурор да бъде задържан и да не се сменя титулярът. Това можеше да се случи с различни процедурни хватки с цел протакане поне от няколко месеца", твърди източникът ни. 

Днес лично премиерът Николай Денков потвърди, че разтурянето на сглобката (по Лена Бориславова и Пламен Орешарски в миналото - б.р.) е започнало тъкмо с избора на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.