Глас от "Позитано": Всички усилия трябва да са насочени към честен и легитимен избор

Не можем да искаме изчистване на избирателните списъци от мъртви души, а да не чистим нашите, коментира Георги Свиленски

Новини
18:35 - 29 Август 2020
2138
Глас от "Позитано": Всички усилия трябва да са насочени към честен и легитимен избор

В момента БСП е в кампания по предстоящия пряк избор за лидер и няма абсолютно никаква причина да се провежда Национален съвет. Това пролича и от позицията, приета от другарите, които са препотвърдили и дообогатили позицията на Изпълнителното бюро по повод проекта за промени в конституцията и свикване на ВНС. Това заяви зам.-шефът на червената група Георги Свиленски.

Той и членове на Изпълнителното бюро и на ръководството на червената група дадоха извънредна пресконференция, за да коментират опита на членове на Националния съвет да проведат заседание по-рано днес.

Заседание на Националния съвет на БСП не е имало. Беше насрочено такова по устав, но са присъствали 86 членове. Всички спекулации за други цифри остават на заден план, доказателствата са списъците в деловодството на "Позитано", обясни Свиленски. И видя като основна цел на опита да има заседание опит за съботиране на прекия избор.

"Усилията на всички в БСП трябва да бъдат насочени към провеждането на прекия избор, към неговата прозрачност, честност и легитимност. Защото не можем да искаме честни избори в държавата, а ние да не можем да направим такива. Не можем да искаме изчистване на избирателните списъци от мъртви души, а да не чистим нашите", коментира Свиленски. Той обясни, че червените избирателни списъци не се съставят нито от Изпълнителното бюро, нито от Нинова, нито от червената ЦИК, а от общинските съвети на БСП. Крайният им вид ще стане ясен на 10 септември. И обясни, че кампанията се провежда изцяло по правилата на Националния съвет.
Доволен съм от признанието на колегите, че в БСП и в групата няма разделение. Стана ясно, че такива линии на различие има само в Националния съвет, но те са малцинство, коментира пък Атанас Зафиров.

Пленум преди конгреса трябва и ще има. Но конгресът е най-висшия партиен орган и не може пленумът да постави легитимността му под съмнение, каза още Свиленски.