Гласуваме с хартиена бюлетина и с машина на втория тур на местните избори (ВИЖТЕ КАК)

Политика
07:17 - 05 Ноември 2023
2151
Гласуваме с хартиена бюлетина и с машина на втория тур на местните избори (ВИЖТЕ КАК)

Днес се провежда вторият тур на местните избори, като избираме кметове на общини и на кметства, както и районни кметове в трите най-големи областни града - София, Пловдив и Варна, където на първия тур нито един от кандидатите не успя да спечели над 50% от подадените гласове. Изборът на общински съветници приключи миналата неделя и при него няма втори тур.

Гласоподавателите в София ще упражнят вота си за кмет на столицата, след като до балотажа стигнаха кандидатът на коалицията ПП-ДБ-"Спаси София" Васил Терзиев и на коалицията "БСП за България" Ваня Григорова. Балотажи ще има и в почти всички столични райони с изключение на два - "Триадица" и "Средец", където районните кметове бяха избрани още на първия тур. В някои от околните села ще се гласува и за кмет на кметство. Същото се отнася и за Варна и Пловдив.

На втория тур освен с хартиена бюлетина ще може да се гласува и с машина - нещо, което не се случи на първия тур, тъй като часове преди вота тогава ЦИК отмени машинния вот. Но след решение на съда се наложи да върне машините за балотажа.

Така в секциите с над 300 избиратели, които са малко под 10 хиляди в страната, избирателите могат да избират как да упражнят правото си на глас - дали с машина или с хартиена бюлетина.

В секциите с под 300 избиратели ще се гласува само с хартиена бюлетина. Ако по някаква причина машината се развали, тогава се преминава също към гласуване с хартиена бюлетина. 
 
С влизането в секцията избирателят трябва да каже на членовете на комисията дали иска да гласува с хартиена бюлетина или на машина. При изявено желание за хартиения вариант той трябва да получи бюлетина за общински кмет, за районен кмет или за кмет на кметство, ако в населеното място има такъв вид избор. Ако желае да гласува с машина, ще получи от членовете на секционната комисия карта, която трябва да постави в слота на устройството.

На 5 ноември изборният ден започва в 7.00 ч. и ще завърши в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час - до 21.00 ч.

За да гласувате Ви е нужна валидна лична карта, която се представя на място, или документ от МВР, че е подадено заявление за издаване на лична карта от съответния избирател. Службите на МВР за издаване на документи за самоличност работят извънредно по време на избори, така че с втория документ можете да се сдобиете и в почивните дни, ако срокът на валидност на личната ви карта е изтекъл.

Как се гласува с машина?

Избирателят, който иска да гласува с машина, получава карта от член на секционната комисия. Картата се поставя в слота на машината с чипа напред, за да се активира менюто за гласуване.

На първия екран гражданинът може да избере в кои избори иска да гласува. Симулаторът на ЦИК съдържа всички възможни опции (колко от тях ще бъдат изписани на екрана, зависи от секцията, в която се гласува):

Избори за кмет на община
Избори за кмет на район
Избори за кмет на кметство

Тук гласоподавателят може да отбележи "Избери всички" или да маркира поотделно само онези избори, в които иска да участва. Електронните бюлетини ще се визуализират в поредността на посочените избори. Системата няма да ви пусне напред, ако не сте посочили за коя листа гласувате.

Когато бъдат преминати всички стъпки, машината ще прикани гласоподавателя да прегледа избора си - и ако забележи грешка, да го промени с натискане на бутона "Промени избора".

На екрана ще бъда показан списък с всички посочени от гласоподавателя кандидати: кандидат за кмет на община /район/ кметство, със съответния пореден номер и име на избраника.

Когато гласоподавателят се увери, че изборът му е отчетен правилно на екрана, може да натисне бутона "Гласуване". Това е стъпката, с която машината ще отпечата бюлетините.

След звуковия сигнал от устройството бюлетините могат да се вземат, след което да се сгънат и задължително трябва да се предадат за печат на член на секционната комисия.

След това бюлетините се пускат от избирателя в кутията за разпечатките от машинно гласуване. Картата за гласуване също трябва да се извади от машината и да се върне на секционната комисия.


Как се гласува с хартиена бюлетина?

Преди да нанесете гласа си, погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от поставяне на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласуване.

С химикалка, пишеща задължително в син цвят, отбелязвате със знак "Х" или "V" предпочитания от Вас кандидат. Знакът се поставя в рамките на квадратчето с номера на избрания кандидат.

След като направите това, сгънете бюлетината така, че вотът ви да е скрит, а специалното място за втори печат върху бюлетината да остане отгоре. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият печат трябва да бъде поставен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният отрязък от бюлетината, който се пуска в отделна непрозрачна кутия. Ако дори едно от условията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде обявен за недействителен.

Ако гласувате на хартия с няколко бюлетини - например за кмет на община и кмет на район - бюлетините не трябва да се поставят една под друга, когато маркирате избора си, защото така се отпечатва на следващата. Съветът към избирателите е да гласуват с всяка бюлетина поотделно, като я поставят самостоятелно върху масата.