Глътка въздух: Театрите остават отворени

Актьорите ще играят при 30 % публика в залите

Актуални новини
13:52 - 25 Ноември 2020
1806
Глътка въздух: Театрите остават отворени

Творците получиха глътка въздух и засега няма да претърпят ново затваряне на театрите и част от културните институции.

Арт събитията на открито и на закрито, свързани със събирането на много хора се отменят, но театрите ще продължат да работят при 30% заетост на залите и при спазване на дистанция от 1,5 м и задължително носене на маски. Това стана ясно днес по време на брифинга на Националния оперативен щаб, на който здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви новите противоепидемиологични мерки.

Извънредната обстановка се удължава с още два месеца – от 1 декември до 31 януари. Строги ограничения се въвеждат за около месец – от 27 ноември, петък (вечерта), до 21 декември, понеделник. За този период се преустановяват присъствените учебни занятия във всички образователни институции – от яслите до университетите, както и извънкласните занятия, езиковите школи и всички детски центрове. Спира се провеждането на присъствени конгреси, конкурси, тиймбилдинги и симпозиуми.

Същевременно часове преди обявяването на мерките, приети от кабинета и от НОЩ, Нов театър - НДК обяви, че е против затварянето, на театрите, концертните зали, кината... "Против затварянето на здрави хора по домовете! Животът трябва да продължи! Никой няма да ни върне пропуснатите късчета живот! Болестите са само едно напомняне, че сме смъртни и трябва да ценим живота, и да черпим от него с пълни шепи!", се казва в изявлението на театъра.