Главчев успокои страстите за шенгенските визи

Политика
12:14 - 02 Август 2024
743
Главчев успокои страстите за шенгенските визи

Някъде до седмица ще бъде внедрена новата система за издаване на шенгенски визи. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев, отговаряйки на въпрос от бившия депутат от БСП Калоян Методиев, сега независим.

 „Единната европейска система за издаване на визи в момента не работи, не е свързана със системата на останалите страни в Европейския съюз. По новините започнаха да излизат информации от европейски страни за свалени от самолетите хора с издадени шенгенски визи от българското правителство“, посочи депутатът.

„Има ли проблеми с въвеждането на системата, откакто сте външен министър? Има ли проблеми с обществената поръчка, направена за въвеждането на тази система и която не е още въведена? Най-важният въпрос, който искам да поставя – може ли това да се превърне в аргумент при следващо заседание на Европейския съвет за отлагане на членството на България в Шенген?“, попита Методиев.

„Не ме карайте да коментирам публикации в пресата, не е сериозно просто“, отговори служебният премиер Димитър Главчев.

„Работи се съвместно с Европейската комисия. Да отговоря категорично, това няма да стане предмет на разговор на Европейския съвет, отлагането ни за Шенген. Тъкмо в обратното са уверенията, включително и от тези, които са ни спирали. Особена е ситуацията. Имаше смяна на европарламент, Европейска комисия, която предстои да заработи скоро. Отделно причината за това да не сме на сухоземен Шенген е, че има избори, които предстоят. При разговори това е причината да не се случва, имаме уверението, че до края на годината това ще бъде преодоляно“, каза още Главчев от парламентарната трибуна.