Глоба вместо съд за простака , разорал дюна на "Смокиня"

Топ
16:10 - 10 Септември 2019
7082
Глоба вместо съд за простака, разорал дюна на "Смокиня"

Делото срещу бургазлията Иван Нончев, който поръча да бъде разорана пясъчна дюна на стотици хиляди години на къмпинг "Смокиня" може да завърши с освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. Това стана ясно на разпоредителното заседание, което се проведе днес в Бургаския окръжен съд.

Съдия Катя Господинова заяви, че никъде в обвинителния акт не е посечен размерът на нанесените имуществени вреди от унищожаването на пясъчната дюна в защитената територия. Както и че нанесените имуществени вреди не са предмет на наказателното производство, което трябва да установи унищожена ли е дюната и кой е извършител, а предмет на гражданско дело, което евентуално МРРБ ще заведе срещу Нончев.

Министерството на регионалното развитие настоява за 200 000 лв. обезщетение. Бургаският окръжен съд обаче отказа да конституира МРРБ като граждански ищец в наказателното дело с мотив, че това само ще забави процеса. 

Според наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев нанесените щети при унищожаването на дюната не могат да бъдат изчислени, тъй като са неоценими и невъзстановими.

Скандалът с Нончев избухна в първите дни на 2019 г., след като бургаският бизнесмен нае двама багеристи да разорат защитени дюни, скриващи гледката му към морето

Заради това процесът може да приключи с освобождаване от наказателна отговорност. Така, както стана при нашумелия случай с изританата от шведски турист камериерка в Слънчев бряг. 52-годишният Ралф Сундберг се отърва само с 4500 лв. глоба, тъй като и той се оказа неосъждан, обвинен в престъпление, за което се предвижда до 3 г. затвор и липса на имуществени вреди.

Според адвокат Станко Кралев, който представлява Иван Нончев, една от съществените неясноти била именно липсата на посочени имуществени вреди, което в крайна сметка пречело на подсъдимите да разберат в какво точно са обвинени, а оттам и в изработването на защитната стратегия. Ако защитата обжалва и Бургаският апелативен съд отмени определението на окръжния, делото ще бъде върнато на окръжната прокуратура.