Гневни медсестри пред Lupa.bg : Министър Ананиев показа как се лъже

Увеличението на заплатите в повечето болници е с 30 лв., разкриха здравни работнички

Общество
11:05 - 06 Октомври 2019
5979
Гневни медсестри пред Lupa.bg: Министър Ананиев показа как се лъже

Досега нашите заплати са увеличени на места от 30 до 80 лв., като в голяма част от болниците е за сметка на допълнителното материално стимулиране. По думите на министъра на здравеопазването, от 01.07. не трябваше да има медицинска сестра с под 950 лв заплата. А по думите на г-н Борисов от интервю пред медиите през септември е дал 86 мил. лева. Това заявиха пред Lupa.bg протестиращи срещу лошите условия на работа и ниското заплащане медицински сестри.

„С две думи разбрахме как се лъже и как топката се прехвърля. Няма яснота как ще бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти извън болничните заведения. Затова започна подаването на колективни оставки и Карлово е само началото.

Мога да ви уверя, че скоро "пожарът" ще лумне и в други болници. Явно трябва да се стигне до парализиране на системата, за да се предприемат необходимите мерки и се решат нашите проблеми. Ние сме убедени обаче, че това няма как да стане, ако тя не бъде реформирана и тъй, като 8 месеца чакаме някой да прояви воля да започне някаква промяна, ние казваме: „Времето на мирните протести свърши!”, категорична бе Мая Илиева, която поведе медсестрите на протест.

Повечето от тях са с основна заплата от 590 лв. А заради минималния осигурителен праг на професията им, който е 709 лева, те плащат и част от осигуровките си. "Това значи, че плащаме осигуровки върху доход, който не получаваме", обясни Илиева.

Едва на 4 октомври здравният министър Кирил Ананиев публично призна след разкритие на Lupa.bg, че МС е отменило постановлението за обещаните 50 млн. лева за заплати на медицинския персонал. Тази информация бе скрита от обществото, но не и от здравните работници, което им дава основание да продължават да протестират.

Кирил Ананиев отговаря пред депутатите за недадените пари