Годеницата на Кашоги призова Байдън да разсекрети доклад на ЦРУ

По време на предизборната си кампания Байдън критикува принц Мохамед

Свят
16:26 - 18 Декември 2020
1753
Годеницата на Кашоги призова Байдън да разсекрети доклад на ЦРУ

Хатидже Дженгиз, годеницата на убития колумнист на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги, призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да разсекрети класифицирания доклад на ЦРУ за убийството на журналиста, след като влезе в Белия дом, пише "Гардиън".

Годеницата на Кашоги смята, че това ще помогне за разкриване на истината.

Класифицираната оценка на разузнаването не е разкривана, но медии съобщиха, без да представят доказателства, че службите са уверени, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е наредил убийството на Кашоги.

Според Дженгиз и други активисти с публикуването на откритията Байдън ще докаже, че е ангажиран да накара Саудитска Арабия да "плати цена за убийството", както демократът обеща по време на предизборната кампания.

"Призовавам новоизбрания президент да публикува оценката и доказателствата на ЦРУ. Ще помогне много за разкриване на истината кой е отговорен за убийството на Джамал", каза тя.

Запитан дали обмислят публикуване на откритията, източник, запознат с мисленето на Байдън, коментира, че новоизбраният президент стои зад думите си относно убийството на Джамал Кашоги.

Знаем, че има работа за вършене, включително и да се осигури необходимата прозрачност, каза представителят.

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

През септември саудитски съд отхвърли пет смъртни присъди и ги замени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

По време на предизборната кампания Байдън критикува принц Мохамед. Той предупреди, че ще спре продажбата на американско оръжие за монархията, ако спечели изборите.

Много анализатори и саудитски дисиденти, които живеят в чужбина, са съгласни, че позицията на САЩ към Рияд ще се промени при Байдън за разлика от тесните отношения между Доналд Тръмп и престолонаследника. Но въпросът е колко далеч ще стигне Байдън и как ще повлияе.