Годината на Плъха - кои са забранените ястия?

Топ
13:59 - 25 Декември 2019
9269
Годината на Плъха - кои са забранените ястия?

Предстоящата 2020 г. ще се проведе под покровителството на Белия метален плъх според китайския зодиак. И въпреки че има още няколко дни до посрещането на Нова година, много отговорни домакини вече обмислят менюто, като се интересуват от вкусовете на символа на настъпващата година.

В този материал ще ви разкажем за това, с какво си струва да зарадвате близки в новогодишната нощ на празничната трапеза и от кои ястия е по-добре да откажете. 

Покровителят на идната година не е прекалено придирчив към храната, което означава, че можете да готвите каквото си пожелаете. Такова мнение често може да бъде чуто от хора, които не са се задълбочили в познанията на източната астрология. Плъхът може да не е твърде придирчив, но има и специални вкусове, които трябва да се вземат предвид при подготовката на празничното меню.

Какво да приготвя за Новата 2020 година - какво обича Плъхът

Експертите казват, че на масата трябва да има голям брой ястия - Плъхът обожава разнообразието. Но в никакъв случай не прекалявайте с количеството. Плъхът е много практично животно, което няма да понесе излишните ви разходи и прекомерни отпадъци. Пригответе точно толкова, колкото ви е необходимо за обилна среща на празника - по-добре е да избягвате излишъка, който впоследствие просто ще бъде изхвърлен...

Специалистите съветват да приготвите различни ястия в малки количества, така че масата да се окаже ярка, цветна и разнообразна. Обърнете внимание предимно на начина на поднасяне. Зеленчуците и плодовете, предястията от зеленчуци и сирене и дори рибните хапки ще бъдат посрещнати много добре от Плъха. Месото може да се приготви по всякакъв начин и във всяко количество.

Впрочем при посрещането на 2020 г. само „плюс“ ще бъде приготвянето на традиционни празнични салати, както и традиционни основни ястия. От векове Плъхът живее близо до човека и затова на практика се е превърнал в пазител на традициите и обичаите.

В същото време можете да опитате нова рецепта или да разнообразите вече познатите ястия с допълнителни съставки - Плъхът не е против експериментирането и иновациите. Единственият съвет е да се опитате да приготвите планираното ново ястие поне веднъж преди празника, за да се уверите впоследствие в перфектния му вкус.

Какво не трябва да слагате на масата за Нова година - основни забрани

Горните съвети за подготовка на празнично меню могат да бъдат "разредени" с забрани. Да, те съществуват при посрещането на Годината на Металния плъх, защото той не яде всичко наред, както обикновено се смята.

Например Плъхът не обича остри миризми. Затова от "изисканите" миризливи сирена, подправки и маринати за месо трябва да се откажете за празничната трапеза. Не плашете животното, което ще ви покровителства през цялата следваща година!

Плъхът не обича мазни храни и затова си струва да се откажете от пържени ястия в новогодишната нощ. Не е необходимо да приготвяте ястия с мазни меса - опитайте се да направите менюто възможно най-леко, полезно и здравословно.

Не трябва да приготвяте грис за Нова година, който Плъхът просто не усвоява - но е малко вероятно на някого да му хрумне точно на Нова година да предложи такова празнично ястие. Опитайте се да не добавяте грис като сгъстител в сос и сладкиши, за да не отклоните претенциозното животно от дома си.

От зеленчуците Плъхът не обича зеле и репички - те също трябва да бъдат изхвърлени, когато приготвяте ястията.

Обърнете внимание, че 2020 г. ще бъде високосна, което означава, че няма да е лесна. Чакат ни много промени, както към по-добро, така и към по-лошо. Опитайте се да отпразнувате Нова година по такъв начин, че да презаредите настроението си за следващата година - това, заедно с добрата воля на Плъха, ще ви спаси в моменти на възможни затруднения.

Изтоник therussiantimes.com, превод и редакция Glas.bg