Голдън Стейт поведе за първи път в серията срещу Бостън

Топ
11:07 - 14 Юни 2022
1507
Голдън Стейт поведе за първи път в серията срещу Бостън

Голдън Стейт Уориърс се нуждае от само още една победа, за да се превърне еднолично в третия най-успешен отбор в историята на НБА. “Воините” протегнаха ръце към седмата си шампионска титла в клубната история, след като тази сутрин спечелиха домакинството си на Бостън Селтикс с крайното 104:94 (27:16, 24:23, 24:35, 29:20) пред 18 хиляди зрители в зала “Чейс Сентър” в Сан Франциско.

По този начин възпитаниците на Стив Кър поведоха с 3-2 в серията за трофея, която се измества отново в Бостън за мач №6 в петък.

Така за първи път в тазгодишните Финали отборът на Уориърс взима превес в общия резултат в серията. Тази сутрин шесткратните шампиони не успяха да се възползват от силно представяне на своя лидер Стеф Къри, който за първи път в кариерата си в плейофите нe отбеляза тройка (16 точки, 0/9 от зоната за три), но останалите състезатели на Уориърс, начело с Андрю Уигинс, поеха отговорността и изведоха отбора си към победата. Уигинс изигра един от най-силните мачове в кариерата си досега, записвайки дабъл-дабъл от 26 точки и 13 борби. Към него бяха прибавени и 21 точки от Клей Томпсън, както и 15 от Гари Пейтън II и още 14 точки от Джордан Пуул.

Тимът на Бостън се представяше доста колебливо през първото полувреме, като “келтите” се превърнаха в отбора с най-много последователно пропуснати стрелби от тройката от началото на даден двубой във Финалите - 0/12.

Постепенно обаче момчетата на Име Удока намериха ритъма при стрелбата си и отбелязаха следващите осем поредни далечни стрелби, чрез което наваксаха двуцифреното си изоставане и дори успяха да излязат напред в резултата в третата четвърт.

Страхотна тройка със сирената на Джордан Пуул в самия край на периода обаче постави началото на свирепото представяне на “воините” във финалния период, в който Уигинс, Томпсън и компания възвърнаха контрола си върху мача и не позволиха на Селтикс отново да се разиграят.

Най-голямата разлика между двата тима от статистическа гледна точка се създаде в грешките в нападение - цели 18 за отбора на Бостън срещу едва 6 за Голдън Стейт. Проблем за “келтите” бе и стрелбата им от наказателната линия, откъдето те получиха правото да изпълнят 16 изстрела повече от своя съперник, но при доста по-ниска успеваемост - 21/31 за гостите спрямо 13/15 за “воините”.