Голям пожар в депо за пластмаси в Хърватия

Балкани
17:36 - 04 Октомври 2023
2172
Голям пожар в депо за пластмаси в Хърватия

Голям пожар в депо за пластмасови отпадъци в източния хърватски град Осиек, обхванал и близка сграда, където се съхраняваха химикали, предизвика отделянето на токсични изпарения, които биха могли да представляват екологичен риск, тъй като силните ветрове започнаха да ги носят на юг, предава Ройтерс.

Жителите близо до покрайнините на Осиек, откъдето е започнал пожарът, са били призовани да останат на закрито и да държат прозорците затворени, тъй като облаците гъст черен дим се покриват района. Училищата бяха затворени и имаше непотвърдени съобщения, че димът се движи към Босна и Херцеговина на юг.

Иван Анушич, губернатор на региона Осиек-Бараня, обвини собствениците на депото "Драва Интернешънъл", което произвежда пластмаси, в небрежност и нарушаване на закона.

"Нашите деца не могат да ходят на училище, този дим е канцерогенен", каза Анушич пред телевизия N1. "Това създаде екологична катастрофа, която ще удари целия регион, а също и някои съседни (региони)".

Трима пожарникари бяха ранени, докато се опитваха да потушат пожара, започнал след полунощ в депото в Осиек, съобщават местните медии.

Драган Вулин, ръководител на щаба на гражданската защита на Осиек, каза, че пожарът все още не е овладян.

Анушич каза, че това е четвъртият подобен пожар в компанията през последното десетилетие.